Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Historische Boy-brommer in Rijssens Museum aangekomen

RIJSSEN – De historische Boy-bromfiets is vorige week aangekomen in het Rijssens Museum. Voorzitter Jan Bakker (rechts op de foto) en Gerhard Baan van het collectiebestuur (links) namen de bromfiets van Rijssense makelij over van eigenaar oud-rijwielhandelaar Bert Aanstoot (midden op de foto) uit Nijverdal.

Aanstoot had de Boy, een echt verzamelaarsobject, via de regionale pers te koop aangeboden. De Nijverdaller gaat binnenkort verhuizen en heeft dan geen plaats meer voor de historische bromfiets. Het vervoermiddel is in 1955 gebouwd in de enige bromfietsfabriek die Rijssen ooit heeft gehad. In het boek Vensters op Rijssen deel 2 gaat Gerrit ten Wolthuis uitgebreid in op de geschiedenis van de Gelderse Motoren Fabriek (GMF) die ooit een vestiging in Rijssen had achter het toenmalige gasfabriek aan de Dannenberg.
Bestuurslid Arjan van Brussel van het Rijssens Museum zag enkele weken geleden dat Aanstoot de stokoude Boy aanbood in de krant. Hij lichtte daarop direct zijn medebestuursleden in. Voorzitter Jan Bakker zocht daarop contact op met Aanstoot, die bereid was de bromfiets vast te houden voor het Rijssens Museum. Nadat Bakker ruggenspraak had gehouden met zijn (collectie)bestuur, kon tot aankoop van de historische bromfiets worden overgegaan.
Bij het Rijssens Museum is men enthousiast over de aankoop. "We beschikken nu over een originele en nog altijd functionerende bromfiets van Rijssense makelij uit de eeuw van onze vaders," aldus Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Deze bromfiets, waar alle originele papieren nog bij zijn, past uitstekend bij alle andere elementen die we in huis hebben van de geschiedenis van het Rijssense bedrijfsleven."