Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Stichting Sing4 Afrika helpt misbruikte kinderen in Zuid Afrika

RIJSSEN - Om kansarme kinderen en jonge, veelal misbruikte, moeders te helpen in de Zuid-Afrikaanse Oostkaap is de Stichting Sing 4 Afrika opgericht door Willemien Schapink.

Zij kwam op het idee nadat ze samen met een huisarts een bezoek bracht aan een sloppenwijk met een opvanghuis voor meisjes die op zeer jonge leeftijd sexueel en lichamelijk zijn misbruikt. Zij moesten accepteren dat dit bij de normale gang van zaken behoort. Het misbruik werd vooral gepleegd door mannen onder invloed van drank en drugs.
Schapink wil met haar nieuwe stichting deze jonge moedermeisjes helpen. De stichting heeft drie bestuursleden: voorzitter Ada Sans, penningmeester is Willemien Schapink zelf en Nicoletta Emmens is secretaris. Het bestuur wordt aangevuld met de vrijwilligsters Rina Kamphuis en Inge Huiskes. De nieuwe stichting is gevestigd in Rijssen.
Sing 4 Afrika is een kleine transparante organisatie. Er is toezicht ter plaatse. Daarvoor is een Nederlandse vrouw verantwoordelijk die woont in Port Elizabeth. De stichting er dan ook van overtuigd dat iedere euro die wordt overgemaakt ook goed word besteed zonder dat er iets aan de strijkstok blijft hangen. De nieuwe stichting wil jonge moedermeisjes helpen met het zoeken en maken van een plek waar ze welkom zijn. Ze krijgen voorlichting over wat wel en niet normaal is in het leven en ze zorgen er voor dat ze zich kunnen ontwikkelen. Dat gebeurt door computerlessen en een zinvolle dagbesteding waarin ze met hun kinderen veilig zijn. Op die manier krijgen deze misbruikte meisjes weer toekomstperspectief.
Inmiddels heeft een aantal vrijwilligers belangeloos een communitycentrum opgezet voor dit doel in Port Elizabeth. In het centrum worden ook de computerlessen gegeven en de naschoolse opvang. Er zijn plannen voor een tweede centrum. Er wordt op allerlei manieren geprobeerd om aan geld te komen. Bedrijven schonken laptops. De Habi Goed Doelendag was ook een groot succes voor Sing 4 Afrika. De verkoop van wijn, gehaktballen en eigengemaakte jam liep als een trein. Kinderen konden zich laten schminken of hun haar laten invlechten. Wie de nieuwe stichting wil helpen kan storten op bankrekeningnummer NL 98 RABO 0314667067.

Dick Tukkers