Erik Wessels
Erik Wessels Foto: Petra Koenderink

CDA-Rijssen-Holten wil toezicht op de kwaliteit van de zorg

RIJSSEN – De kwaliteit van die zorg die geleverd wordt aan de burgers moet goed zijn. Dat vinden de CDA-raadsleden Erik Wessels en Dieger ten Berge. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor zorgtaken en jeugdhulp. Helaas hebben de 14 Twentse gemeentes de kwaliteitstoezicht op de geleverde zorg onvoldoende geborgd. "Het is niet inzichtelijk of de zorgverleners de zorg op een juiste manier verlenen bij het uitvoeren van hun zorgtaken. In andere regio's in Nederland zijn daar eigen ambtenaren of de GGD voor, maar in Twente is dit nog niet het geval."

Binnen de WMO en Jeugd wordt zorg en ondersteuning verleend aan mensen in kwetsbare posities, mensen met een handicap, psychische klachten of die met een onveilige thuissituatie te maken hebben. "Onze inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de geleverde zorg kwalitatief op orde is. Gemeenten zijn eindverantwoordelijk. Daarom is het nodig om toe te zien op een goede zorg voor onze inwoners. Wij vinden dat het tijd wordt om het kwaliteitstoezicht goed te organiseren."
De CDA-raadsleden roepen het College van B en W op om dit toezicht in orde te maken. "Samen met de andere gemeentes als het kan. En dan gaat bij de zorgverleners niet om elke punt en komma, maar er moet wel kritisch over de schouder meegekeken worden."

Erik Wessels