Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Burgerwacht Veeneslagen Rijssen had een actief 2016

RIJSSEN- De 45 vrijwilligers van de Burgerwacht Veeneslagen patrouilleren al ruim drie jaar in de wijk Veeneslagen. Doel is de wijk preventief te beveiligen tegen woninginbraken, autokraken en rijwieldiefstallen.

Door hun nimmer aflatende inzet ging het aantal woninginbraken van 36 per half jaar in het verleden, terug naar 0 inbraken in het jaar 2015 en slechts 1 woninginbraak in het afgelopen.
Het aantal autokraken bleef maar doorgaan net als fietsendiefstallen. Hierop reageerde Burgerwacht Veeneslagen in het jaar 2016 door een aantal extra surveillances te houden in de wijk in samenwerking met de politie. Voor hun inspanningen werden de vrijwilligersorganisatie op het gemeentehuis door onder andere burgemeester Hofland in het zonnetje gezet. Een blijk van waardering en erkenning waar de Burgerwacht enorm blijk mee is," zegt bestuursvormvoorzitter Peter Sjabbes van de Stichting Burgerwacht Veeneslagen.
Door een aantal zeer gemotiveerde vrijwilligers werd in de zomer van 2016 de eerste Burgerwachtdag georganiseerd. Er waren diverse activiteiten waaronder springkussens voor de jeugd, infostand over inbraakpreventie en veiligheid. "Onder onze gasten waren afgevaardigden van de politie, brandweer en het gevangeniswezen. Uiteraard werd deze dag de inwendige mens niet vergeten. Ook werden wij een aantal maanden terug benaderd door de gemeente Rijssen-Holten met het verzoek om medewerking te verlenen bij het testen en ontwikkelen van de nieuwe veiligheidsapp "Mijn Buur''. Met deze app komt u direct in verbinding te staan met de buren en plaatst u een noodoproep in noodsituaties, bij brand, ongevallen of bij het zien van verdachte personen. Verdere functies van deze app zijn 'Handje Helpen'. Wie verlegen zit om iemand om een klein karweitje te verrichten, bijvoorbeeld spoedoppas bij een calamiteit, ouderenhulp, afgebroken sleutel en dat soort klusjes. Een andere functie op deze app is om gezamenlijk, namens de buurt een klacht in te dienen bij de bevoegde instanties bij bijvoorbeeld lawaaioverlast, jeugdoverlast en dergelijke."
De Burgerwacht heeft daar positief op gereageerd en is vol enthousiasme aan de slag gegaan. De app staat inmiddels in de bekende Appstores. "Ook vroegen ze ons om een workshop zelfverdediging voor meiden te geven. Gelukkig hadden we hiervoor de nodige expertise in eigen huis en hebben we daartoe een avond georganiseerd, waar grote belangstelling voor was. Wanneer er behoefte is, zullen we dit zeker opnieuw organiseren," aldus de enthousiaste voorzitter van de Stichting Burgerwacht Veeneslagen.

Dick Tukkers