Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Maandelijks schrijft Winanda ter Avest (arbeidsrechtspecialist bij Legal at Work arbeidsjuristen) een column over een arbeidsrechtelijk onderwerp voor Hart van Rijssen & Hart van Nijverdal.

Over het concurrentiebeding

In veel arbeidsovereenkomsten is een concurrentiebeding opgenomen. Veel werknemers tekenen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst voor het concurrentiebeding zonder goed na te denken over de consequenties. Vaak wordt gedacht dat het concurrentiebeding bij ontslag komt te vervallen. Of dat het concurrentiebeding altijd vervalt als er sprake is van een aanzienlijke positieverbetering bij een andere werkgever en de carrièremogelijkheden bij de huidige werkgever beperkt zijn.

Niets is minder waar. Een ondertekend concurrentiebeding is in beginsel geldig en bij overtreding hiervan is meestal een boete verschuldigd aan de werkgever. Rechters zijn over het algemeen terughoudend in het matigen of vernietigen van een concurrentiebeding. Bedingen met een langere looptijd worden wel vaak in tijd beperkt.

Is het zinvol om juridisch advies te vragen?

In sommige gevallen loont het zeer zeker om bij een baanswitch eerst juridisch advies in te winnen over de geldigheid van het concurrentiebeding. Heeft u bijvoorbeeld een contract voor bepaalde tijd? Dan kan het zijn dat uw werkgever verzuimd heeft het concurrentiebeding te motiveren of dat de motivering onvoldoende is. In dat geval is er geen geldig concurrentiebeding overeengekomen. Ook kan het zijn dat het beding "niet alles afdekt" en u bijvoorbeeld wel als zelfstandige aan de slag mag gaan. Het komt ook regelmatig voor dat werkgever en werknemer van mening verschillen over de inhoud van het concurrentiebeding. Wat mag wel en wat mag niet? Een onduidelijk beding komt voor risico van de werkgever. Heeft er in het verleden een ingrijpende functiewijziging plaatsgevonden? Ook dan is het zinvol om het overeengekomen concurrentiebeding te laten toetsen. Het concurrentiebeding kan zijn werking hebben verloren.