Afbeelding
Foto:

Maranatha op mobiele toer

RIJSSEN – De bewoners van Maranatha hebben mobiliteit hoog in hun vaandel staan. Dat bleek uit een wenseninventarisatie die gehouden is door welzijnscoördinator Anneke ten Hove van woon-zorgcentrum Maranatha. Zij ondervroeg bewoners en hun familieleden over het welzijn op de verpleegafdeling van het centrum.

Deze bewoners zitten vrijwel altijd binnen en al hun dagen zijn in hun beleving praktisch hetzelfde. Een dagje naar buiten met een rolstoelbus naar herkenbare plaatsen zou hun welzijn aanmerkelijk bevorderen. Om dit idee te verwezenlijken ondernam Anneke ten Hove actie. Zij besprak met het bestuur van Siloha of de rolstoelbus, die geparkeerd staat bij huize Maranatha, tegen een kilometervergoeding gebruikt kan worden voor haar doel. Siloah bleek genegen om tegen een kilometervergoeding de rolstoelbus aan Maranatha uit te lenen.

Overleg
Na overleg met de directie van Maranatha was deze bereid om uit de welzijnspot geld te reserveren voor de kilometervergoeding. Anneke maakte ook een draaiboek voor het project en vroeg om ondersteuning van haar project aan de vrijwilligers oud-wethouder Jan Ligtenberg en oud-politieteamleider Piet Schouwstra. Samen met deze heren gaat medio januari 2016 het project rolstoelbus van start en dat gedragen door bewoners en familieleden van de verpleegafdeling én door de directie van Maranatha.

Frequentie
De eerste zes weken worden ingepland en in eerste instantie treden de Ligtenberg en Schouwstra op als chauffeurs van de rolstoelbus onder het motto: als we het dan doen, doen we het goed en snel. Er wordt gestart met een frequentie van drie dagen per week van ongeveer 9.30 uur tot 11.30 uur. Tijdens deze ritten word de bus bemand door twee bewoners, vergezeld van een familielid. De ritten vinden plaats in de eigen woonplaats en hun omgeving, bijvoorbeeld naar de stad, naar de markt, de Borkeld, de Pelmolen of naar verderop gelegen plaatsen.

Herkenning
Herkenning van de hun bekende omgeving is belangrijk voor deze doelgroep. Tijdens deze busrit is gaat er een picknickmand mee voor een verblijf op een pleisterplaats of wordt er koffie gedronken bij een restaurant/lunchroom. Het aantal vrijwilligers voor het besturen van de rolstoelbus is inmiddels uitgegroeid tot een team van 20 dames en heren.

Zorg
Naast de bewoners van verpleegafdeling herbergt huize Maranatha ook bewoners met zorg. Voor deze doelgroep ging in mei 2016 ook het rolstoelproject van start. Voor deze doelgroep is de frequentie ééns per week van 13.30 uur tot 17.30 uur. Zij betalen een bijdrage in hun reis en er zijn zelfs cadeaubonnen in de handel om deze te besteden voor de reis. Diverse locaties worden bezocht via gevarieerde routes die onder andere gaan naar Natura Docet in Denekamp, Museum Staphorst, Kasteel Warmelo, het Tinnen Figurenmuseum Ommen, Mooi Twente en Mooi Salland.

Doelgroep
Voor de doelgroep huurders zonder zorg staan er voor het jaar 2017 drie dagtochten op het programma. Van de 25 bewoners hebben er al 18 bewoners interesse getoond in deze tochten. De tochten vinden plaats met een door Taxi Baan beschikbaar gestelde rolstoelbus waarin zes personen vervoerd kunnen worden. Bezocht worden onder andere de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, een boottocht op de IJssel, Zandsculpturen in Garderen en Tecklenburg in Duitsland.

Uitstapjes
De uitstapjes voor huurders met en zonder zorg worden begeleid door het reisbureau Maranatha bestaande uit Anneke ten Hove en de vrijwilligers. Het project is uniek in de gemeente Rijssen-Holten en wellicht kunnen deze projecten ook als voorbeeld dienen voor andere zorgcentra.

Dick Tukkers

Afbeelding