Kans op werk neemt weer toe in Twente

Twentenaren hebben weer meer kans om een leuke baan te vinden, zo blijkt uit de regionale arbeidsmarktmonitor van januari. De regionale werkloosheid zit nu op 5,2 procent, wat in 2015 nog ruim 7,2 procent was.

Er is een duidelijke stijging van vacatures te zien en een navenante daling van werkloosheid. De economische groei die in de rest van Nederland zichtbaar is, blijkt dus ook in Twente door te zetten.

Juiste vaardigheden
Tegen de seizoentrend in daalt de werkloosheid fors en neemt het aantal geregistreerde werkzoekenden af. Werkgevers zijn steeds meer op zoek naar geschikt personeel, waarbij de gevraagde sociale vaardigheden en leerpotentie belangrijkere selectie criteria blijken te zijn. Wethouder Economie en Werk, Patrick Welman van de gemeente Enschede "We zien nu eindelijke een duidelijke groei in banen binnen Twente waarbij ook meer vacatures voor lager geschoold dienstverlenend werk worden aangeboden. Werkgevers vinden de juiste skills steeds belangrijker".

Gemengd beeld bij gemeenten
De arbeidsmarktmonitor laat ook zien dat het aantal rechten op een WW-uitkering daalt. En dat ondanks de positieve economische ontwikkeling, het aantal mensen dat voor een inkomen afhankelijk is van een gemeentelijke uitkering licht stijgt.
In samenwerking met de werkpleinen – een samenwerking van gemeenten en UWV – moeten arbeidsmarktpartijen blijven investeren in praktijkleren, in de aansluiting arbeidsmarkt-onderwijs en in werkgeversprojecten. Via uitzendbureaus is ook een duidelijke nieuwe aanwas van instapbanen te zien.