Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Zorghuis Noalies voor bijzondere, gewone dagbesteding

HOLTEN – Bij Zorghuis Noalies aan de Oude Stationsweg in Holten is het bijzondere dat het zo gewoon is. "Niets is hier verplicht, iedereen kan hier de dag besteden op de manier die het beste bij hem of haar past," zegt zorgmanager Bernadette Jacobs (links op de foto) die met Wienke, Sharon en Marije het Zorghuis laat lopen als een lier. Deze week namen ze een nieuwe multifunctionele bus in gebruik.

Volgens Bernadette is Zorghuis Noalies geen zorgboerderij. "We hebben hier wel dieren: een koe, een varken, een paard. Ook katten, konijnen, kippen en kalkoenen, maar dan ben je nog geen boerderij. Daarom noemen we ons ook een Zorghuis. Ons flexibele concept werkt. Onze mensen gaan blij naar huis toe en ze zeggen ook dat ze het fijn hebben bij ons. Dat stimuleert ons geweldig."
De naam Noalies klinkt nogal raadselachtig. "Kan ik me voorstellen, maar het is gewoon een samentrekking van de namen van de dochters van eigenaar Erik Zwoferink: Noah en Elisja. Erik (op de foto midden) is dit Zorghuis gestart, omdat zijn dochter Noah het syndroom van Down heeft. Hij wilde graag dat Noah een fijne plek overdag kon hebben, waar het niet zo massaal en groots is. Waar veel tijd en aandacht aan de mensen wordt besteed. Ook voor andere mensen die tussen wal en schip raken wat betreft de dagbesteding. Een toegankelijke, kleinschalige plek, waar een huiselijke sfeer is en waar persoonsgericht wordt gewerkt.".
Volgens Bernadette zijn de bezoekers vooral mensen die niet echt bij een grote zorgboerderij passen. "Daar is vaak sprake van een vrij duidelijke taakverdeling, echt gericht op de werkzaamheden op een boerderij. Iedereen weet wat hij of zij moet doen, terwijl dat hier toch wat anders ligt. Als onze bezoekers zichzelf kunnen redden, dan geven we hen die ruimte, maar als ze meer structuur nodig hebben, dan gaan we ook daar aan werken. Het werken en de taken liggen bij ons op een tweede plek. We zijn heel erg persoonsgericht bezig. En dat kan ook met een bezoekersgroep van onze omvang. Dagbesteding is niet het enige wat wij doen. Wij begeleiden mensen ook extramuraal. Zorg verlenen bij de mensen thuis, die hulpbehoevend zijn in verschillende aspecten van het leven."
De begeleiders zijn allemaal gekwalificeerd. Bernadette (29) zelf komt uit de zorgsector. Bij de Twentse zorgcentra werkte ze altijd met mensen met een meervoudige handicap. "Heel mooi werk, maar mijn specialisatie was indertijd psychodiagnostisch werk en daar kan ik hier meer mee dan in mijn vorige werkkring. En daarnaast zijn we hier zo vrij als een vogel, met veel verantwoordelijkheden, wat het werken hier nog weer extra aantrekkelijk maakt. We hebben een klein team en moeten er met z'n allen voor zorgen dat het allemaal goed loopt!".
In totaal komen bij Noalies 14 cliënten, verspreid over vijf dagen van de week. "We verzorgen de dieren, doen activiteiten in en rondom het Zorghuis. We hebben een moestuin waarin vooral in het voorjaar en zomer wordt gewerkt. Creatieve activiteiten worden ook gedaan, samen of individueel. We maken een wandeling door de geweldige omgeving waarin ons Zorghuis staat. Ons concept is dat we hier niet met hokjes werken. We kunnen nog meer bezoekers gebruiken, want die 14 bezoekers zijn er niet allemaal tegelijk. Én we hebben plannen voor nóg een vestiging, maar dan meer richting Rijssen. Die plannen zijn al een heel ver stadium, maar dat komt nog," aldus Bernadette.