Afbeelding
Foto:

Meer geld nodig voor strijd tegen taalachterstand

RIJSSEN - Het Taalpunt van de bibliotheek in Rijssen wil haar activiteiten uit gaan breiden. De bibliotheek heeft meer uren nodig om aan de vraag te voldoen voor het wegwerken van taalachterstand en laaggeletterdheid.

Het Taalpunt diende bij de gemeente een aanvraag in om deze verhoging van het aantal uren te bekostigen. Een verhoging tot tien uur zou ongeveer 9.000 euro kosten. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft hiermee ingestemd, hoewel de raad nog een definitief besluit moet nemen.

Veel belangstelling
Uit de tussenevaluatie blijkt dat de belangstelling voor de taalcoördinator boven verwachting groot is. Het sterk groeiend aantal deelnemers komt vooral uit de groepen die van elders komen en het Nederlands als tweede taal moeten leren. Door de grotere stroom mensen met een verblijfsvergunning neemt ook de vraag naar dit soort dienstverlening toe. Niet alleen in Rijssen, maar ook de andere Twentse bibliotheken zijn drukker op dit vlak.

Bredere doelgroep
Bekeken wordt nu om de doelgroep van mensen die al Nederlands spreken te vergroten, omdat de problematiek van laaggeletterdheid onder deze doelgroep juist erg hoog is. Uit schattingen van stichting Lezen en Schrijven blijkt dat ongeveer één op de negen Nederlanders moeite heeft met lezen en schrijven. Hier rust nog vaak een taboe op, maar gelukkig zien meer mensen het belang in om dit bij te spijkeren. Zo is een goede beheersing van het Nederlands belangrijk voor betere kansen op de arbeidsmarkt. In het Taalpunt kunnen de deelnemers in gesprek met vrijwilligers die dan op een laagdrempelige manier samen werken aan taal.

Grote druk coördinator
Gezien het feit dat het aantal deelnemers fors hoger is dan werd gedacht, wordt de belasting voor de Taalpuntcoördinator ook zwaarder. Om te zorgen dat de benodigde taken van de Taalpuntcoördinator uitgevoerd kunnen worden wordt voorgesteld het aantal uren van de coördinator op te hogen. B en W willen de extra kosten bestrijden met gelden die bestemd zijn voor armoedebestrijding.

Samenwerking
Het Taalpunt is in 2015 in het leven geroepen en is een samenwerkingsverband tussen ViaVie Welzijn, de Bibliotheek Rijssen-holten, het ROC van Twente, de Stichting Lezen en Schrijven en de gemeente Rijssen-Holten