Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

ChristenUnie wil inzicht spookjongeren

HELLENDOORN - Er zijn ook in de gemeente Hellendoorn jongeren die niet in het zicht zijn van hulpinstanties. Het gaat om zogeheten spookjongeren, die bijvoorbeeld geen werk hebben of een opleiding volgen. De ChristenUnie van Hellendoorn wil graag een beter inzicht in deze groep.

Voor gemeenten is het een uitdaging om deze jongeren te bereiken. Ze volgen geen opleiding, hebben geen werk maar ook geen uitkering. Hierdoor dreigt een groep te ontstaan die simpelweg niet in beeld in bij instanties die hen kunnen en moeten helpen. Hoeveel van deze spookjongeren er zijn in Nederland is nog onduidelijk. De schatting van het CBS is dat er landelijk zo'n 66.000 spookjongeren zijn tussen de 18 en 26 jaar. Veelal zijn deze uitgeschreven bij hun gemeente om zo ook andere instanties actief te ontlopen.

Begeleiding wenselijk
Om hen toch op te sporen wil onder meer de ChristenUnie graag een prioriteit maken van het benaderen van deze groep. Dit sluit ook aan op de landelijke wensen van het Rijk en overheidsorganisaties zoals het UWV. Jongeren die namelijk niet werken maar ook geen inkomen hebben zouden bijvoorbeeld actief kunnen zijn in de criminaliteit. Dit is in ieder geval iets wat voorkomen moet worden.