De broers Balakat
De broers Balakat Foto:

Gebroeders Balakat warm ontvangen in Rijssen

RIJSSEN - Om het oorlogsgeweld te ontvluchten in de Syrische hoofdstad Damascus vertrokken de gebroeders Rami Balakat (34) en zijn broer Raed Balakat (32) naar het AZC in Ootmarsum, waar ze zo'n 14 maanden onderdak vonden.

Sinds vier maanden wonen de broers gezamenlijk aan de Welleweg in Rijssen. Rami Barakat was in zijn vaderland acht jaar ict'er, terwijl zijn acht jaar in Damascus kapper was. Samen met de integratiecoach van ViaVie Welzijn Rijssen-Holten sprak ik met de gebroeders over hun kennismaking met onze stad en over hun bevindingen in deze periode.

Tijdens hun verblijf in Ootmarsum werd van kerkelijke zijde bijstand verleend door Jan en Ge, twee 80-jarige inwoners van deze plaats. Samen brachten ze geheel belangeloos de gebroeders de eerste beginselen van de Nederlandse taal bij. Dankzij hun hulp kunnen de gebroeders zich op dit moment goed verstaanbaar uitdrukken en lezen ze redelijk vlot wat hen onder ogen komt.
In Rijssen volgen ze sinds twee maande de inburgeringcursus waar ze bijzonder blij mee, maar ze vinden 3 keer een halve dag studie eigenlijk te weinig. Ze willen dolgraag het Nederlands volledig beheersen om zo spoedig mogelijk aan de slag te kunnen, want de verveling ligt op de loer. Via Vie Welzijn doet haar uiterste best om voor deze mannen zo gauw mogelijk vrijwilligerswerk te vinden om mee te beginnen.

Warm onthaal
De broers vinden dat ze in Rijssen goed zijn onthaald. Ze vinden de mensen erg hartelijk en het valt hen op dat iedereen hun groet. Zeer tevreden zijn ze met de hulp van hun integratiecoach van Via Vie waar ze veel steun van ontvangen al vanaf het begin dat ze in Rijssen arriveerden. Daarnaast ervaren ze veel warmte van een echtpaar dat kerkt in de Hersteld Hervormde Westerkerk. Zij gaan samen met deze familie naar de kerk en zijn dankbaar dat ze daar op feest- en gedenkdagen dagen altijd welkom zijn. Temeer omdat ze geen familie in de omgeving hebben. Hun zus is gevlucht naar Australië en hun beide ouders wonen nog in Damaskus. Ze skypen iedere dag met hun ouders om ze op de hoogte te houden van hun dagelijkse leven. Zij vinden het wonen in Rijssen uitstekend en al beven ze soms, ze vinden ze de temperatuur over het algemeen behaaglijker dan in Syrië met 45 graden boven nul.

Toekomst opbouwen
De gebroeders Barakat mochten samen een gastles verzorgen bij het vak maatschappijleer op de Jacobus Fruytierschool in Rijssen, waar ze veel vragen van de leerlingen moesten beantwoorden over hun vlucht uit Syrië en over de leefomstandigheden in Damaskus. De gebroeders zijn voornemens in eerste instantie hun toekomst in Nederland op te bouwen. Ze proberen alvast aan het eten in Nederland te wennen: pannenkoeken en stamppot wortels met uien vinden ze overheerlijk!