Afbeelding
Foto:

Culturele Adviesraad pleit voor meer cultuurgeld

RIJSSEN - De Culturele Adviesraad Rijssen-Holten (CAR) pleit voor een ophoging van het cultuurbudget tot 26000 euro per jaar.

Tijdens de raadsvergadering van maandagavond voerde CAR-lid Kristina Odenhamn het woord. Zij bepleitte een ophoging van het totaalbedrag, omdat bij de huidige 18.000 euro goede aanvragen uit de culturele hoek geweigerd moeten worden.

Volgens Odenham zijn de gelden die de gemeente beschikbaar stelt voor cultuur bedoeld om diverse culturele activiteiten aan te jagen. Dat heeft ertoe geleid dat de afgelopen tijd het aantal aanvragen is gegroeid. Het aantal aanvragen dat door de CAR werd gehonoreerd overtrof het beschikbare bedrag. Om toch iets te kunnen doen ter stimulering van diverse prijzenswaardige initiatieven is het beschikbare bedrag naar rato verdeeld over de geschikt bevonden aanvragen.

Al eerder werd met goedvinden van B en W een kunstgreep toegepast om aan de aanvragen te voldoen. Zo werd de overschrijding van het budget in mindering gebracht op dat van het navolgende jaar. Vervolgens bleek echter dat het aantal behartenswaardige aanvragen ook dat jaar weer boven het beschikbare budget uitging. Om die reden bepleitte de CAR dan ook een blijvende ophoging van het budget tot 26000 euro.

De CAR adviseerde voor 2017 stimuleringsgelden toe te kennen aan Erfgoed Rijssen-Holten € 2.500,- voor de aanschaf van software; de nieuwe Koorschool Rijssen kreeg € 5.920,-; de Oudheidkamer Hoolt'n en St.Viering Nationale Feestdagen € 1.450,-; toneelverenigingen OCH, COV en DAT en het Kulturhus Holten € 5.000,-; Stichting Kulturhus Holten € 4.000,-. Afgewezen werden aanvragen van het Repair Café Rijssen, Shantykoor Riessen en Buurtvereniging Beuseberg.

B en W hebben de adviezen van de CAR overgenomen. Het totaalbedrag aan uit te keren subsidies van € 18.870,- wordt gedekt uit het beschikbare Cultuurbudget 2017 (€ 14.000,-), BDU-gelden voor de jeugd (€ 4.870,-) en de benodigde budgetwijziging van de BDU-gelden uit het programma Onderwijs en Jeugd naar het programma Sport en Cultuur bij de Voorjaarsnota door te voeren. De aangevraagde verhoging zal besproken worden bij het vaststellen van de kaders voor volgend jaar.