Afbeelding
Foto:

Steun in de rug voor gezinnen


RIJSSEN – Als het s'morgens spitsuur is in de gezinnen, de kinderen naar school moeten en de ouders naar hun werk, ontstaat er stress. We hebben allemaal een druk leven, waarbij alles onopgeruimd blijft staat tot de avond. Waarna de volgende dag weer het feest opnieuw begint.

Gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken kunnen sinds kort ook terecht bij de Bezige Bij, een initiatief van Marian Pluimers-Van der Voet uit Rijssen. Zij ontdekte in haar eigen omgeving dat gezinnen zeker in de ochtenduren wel een paar extra handende kunnen gebruiken. Daarom startte zij haar eigen onderneming genaamd 'De bezige bij', om mensen een relaxt gevoel te geven bij hun thuiskomst na het werk.

Opgeruimd
Zij stelt zich twee of drie ochtenden beschikbaar om te zorgen dat het een genot is om weer in een opgeruimd huis terug te komen. Na het ontbijt ruimt ze de ontbijttafel op, maakt het aanrecht leeg, pakt de vaatwasser in en haalt de stofzuiger door de keuken en eetkamer. Zo is alles bij thuiskomst weer in pico bello staat. Ze komt bijvoorbeeld twee keer in de week op een vast tijdstip bij de mensen thuis na een intakegesprek. De prijs bedraagt 15 euro per uur. Vooraf spreekt ze de taken door, want iedereen heeft zijn/haar eigen manier van leven. Dit betekend dat ik voor het ene gezin de was vouw of voor een ander gezin de bedden op ga opmaken.

Veel belangstelling
Uit ondervinding weet ik dat mensen het heerlijk vinden dat ze hun huis aan een vertrouwd iemand kunnen overlaten die een ronde door hun huis maakt alles zodanig heeft opgeruimd dat ze meteen kunnen beginnen met het bereiden van hun maaltijden. Bij meerdere werkzaamheden kan ik het aantal uren uitbreiden zodat ik strijkgoed voor mijn rekening kan nemen, de koelkast kan schoonmaken koken tussen de middag of de hond uit laten. Het gaat dus om terugkerende lichte huishoudelijke werkzaamheden. Er blijkt verrassend veel belangstelling ter zijn voor de werkzaamheden van Marian. vooral wanneer beide ouders werken en er nog kinderen thuis zijn. "Helemaal als deze nog jong zijn en bijvoorbeeld vooraf naar school gebracht moeten worden. De klok tikt dan door en de ouders hebben er al een halve dagtaak opzitten, voor ze zelf op hun werk gearriveerd zijn. Ik dacht dit moet anders georganiseerd kunnen worden voor die mensen."

Dick Tukkers