Hengelo bouwt aan de toekomst
Hengelo bouwt aan de toekomst Foto:

Het beroep van makelaar:
Patrick Oude Egberink

TWENTE - Het beroep van makelaar is niet iets wat voor veel mensen voor de hand zou liggen als een eerste keuze qua loopbaan. Toch heeft ook dit beroep zeker vele mooie kanten; de makelaar is de bindende factor tussen koper en verkoper en dient een groot scala aan belangen voor beide partijen. Het afgelopen jaar zat de woningmarkt weer in de lift. Makelaar Patrick Oude Egberink van het Nationaal Makelaars Collectief Twente geeft een toelichting op zijn beroep.

Of hij later makelaar wilde worden toen hij jong was? Ja eigenlijk wel. Maar als het me werd gevraagd dan antwoordde ik altijd brandweerman of piloot omdat ik geen zin had om aan mijn vriendjes uit te leggen wat een makelaar allemaal doet. Hoogste tijd om dat eens een keer recht te zetten.

Simpel - of toch niet?
Op het eerste gezicht lijkt het simpel. Er zijn mensen die een huis willen verkopen (voor zoveel mogelijk geld) en er zijn mensen die een huis willen kopen (voor zo weinig mogelijk geld). Als NVM makelaar begeleid en bemiddel ik voor één van beide partijen omdat anders mijn integriteit in twijfel kan worden getrokken.
Het belangrijkste wat ik als makelaar te bieden heb aan zowel verkoper als koper is zekerheid, betrouwbaarheid en duidelijkheid over de procedures en de stappen die genomen moeten worden. En dat zijn er nogal wat.

Waardebepaling
Voor een verkoper doen we eerst een (gratis) waardebepaling, bij opdracht gevolgd door een formele taxatie en opmeten. De wensen van de verkoper worden besproken, we geven eventueel een restyling advies en het huis wordt gefotografeerd.
We overleggen over de vraagprijs en stellen een verkoopplan op. Ondertussen worden documenten en gegevens opgevraagd van o.a. het kadaster en mogelijke bestemmingsplannen van de buurt. Met het huis wordt geadverteerd op Funda, social media en in advertenties.

Bezichtigen
Bezichtigingen van belangstellenden worden ingepland, begeleid en nagebeld. We voeren de onderhandelingen over de prijs, oplevertermijn, aanpassingen en eventuele overname van roerende zaken. Als er overeenstemming over de prijs is, volgt er nog een (financieel) juridische procedure waarin de puntjes op de i moeten worden gezet in de koopakte.

Afbeelding