Afbeelding
Foto:

Reggesteyn volgt streektaalcursus op Rijssens Museum

RIJSSEN – De tweede en derde klasleerlingen van havo en atheneum van scholengemeenschap Reggesteyn zijn in de dialectmaand maart volop bezig met streektalen.

Tijdens de lessen Nederlands zijn de leerlingen bezig geweest te ontdekken wat er op dialectgebied allemaal te koop is. Daarnaast brachten de leerlingen onder leiding van de docenten Piet Lindhout, Jan Wassink en Dick Postmus een bezoek aan het Rijssens Museum waar ze van Gerrit Dannenberg en minicursus Twents kregen.

Het streektaalproject is afgesloten met een Twentse aflevering van College Tour in de aula van de school. Gast was Thea Kroese, oud-presentator bij RTV Oost en nog altijd actief als programmamaker bij dezelfde omroep. Kroese geniet in Twente en daarbuiten grote bekendheid vanwege inspanningen voor het behoud van de streektalen.

Momenteel trekt Kroese volle zalen met het theaterstuk De Winterkraaien naar het gelijknamige boek van Aar van de Werfhorst. In zeven streektaalverhalen brengt Kroese het keiharde bestaan van de toenmalige veenarbeiders in de Twentse veenstreek uiterst beelden voor het voetlicht. De verhalen worden afgewisseld met liederen die worden gezongen door het Vroomshoops Mannenkoor.

Er zijn plannen om De Winterkraaien op te voeren in 'n Oaln Griezen in Hellendoorn én wordt serieus overwogen om het theaterstuk in de open lucht op te voeren in het Veenmuseum in Westerhaar.

In de dialectmaand maart wordt in Rijssen op verschillende manier aandacht besteed aan de streektalen.