Afbeelding
Foto:

Rijssenaren herdacht bij Woeste Hoeve

RIJSSEN - Wethouder Ben Beens, afgevaardigden van het Comité Herdenkingen Rijssen en R. Wolterink van de Rijssense Bond Oud-strijders hebben afgelopen week deelgenomen aan de herdenking bij het monument bij de Woeste Hoeve aan de Oude Arnhemseweg in Beekbergen.

De krans namens de gemeente Rijssen-Holten werd onder barre weersomstandigheden gelegd door wethouder Beens (rechts) samen met Jan Zandvoort, kleinzoon van een van de slachtoffers.

Op 8 maart 1945 werden bij de Woeste Hoeve 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland.

De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoornnder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Vanuit Rijssen nemen nabestaanden al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve.

De deelnemers aan de herdenking verzamelden zich in restaurant de Woeste Hoeve rond 11.30 uur. Van daaruit vertrok de stoet naar het monument, waar om 12.30 uur de herdenkingsplechtigheid plaatsvond. Het leggen van de kransen en bloemstukken werd plechtig omlijst door muziek van de Regionale Politiekapel Noord-Oost-Gelderland.