Afbeelding
Foto:

Bonsai-leden genieten
van mooie hobby

RIJSSEN- De Bonsai werkgroep Rijssen opgericht in februari 1998 is een groep enthousiaste personen, die zich gezamenlijk bezig houden met hun hobby: het cederen en onderhouden van Bonsai.

Wat is een bonsaiboompje? Velen denken dat het miniatuurboompjes zijn met een genetische afwijking maar niets is minder waar. Elke plant die een houten stam heeft en takken vormt, kan als bonsai opgekweekt worden. Het is een verzameling van technieken om een boom te kweken, te vormen en te verzorgen op een zodanige manier dat hij er natuurlijk en oud uitziet.

Kunst:
Om deze kunst onder de knie te krijgen organiseert de Bonsai Werkgroep Rijssen jaarlijks ongeveer 10 avonden in de ''De Boerderieje'' nabij het Parkgebouw. Op deze avonden worden er door Jan Brouwer met 20 jaar ervaring in het begeleiden van Bonsaiwerkgroepen. Hij geeft adviezen over snoeien, bedraden, welke bomen geschikt zijn als bonsai, de verzorging en de vorm. Tevens geeft hij aan gereedschap gebruikt moet worden, bij het onderhoud van deze boompjes. Ook over de vormgeving wordt advies gegeven en hoe u volgens de andere ervaren leden een nog mooiere boom kunt creëren. Op deze avonden brengt iedereen zijn eigen boom of bomen mee die dan worden besproken.

Bonsaimeester:
Afgelopen zaterdag 18 maart organiseerde de Bonsai Werkgroep in de ''Boerderieje'' de jaarlijkse workshop, waarvoor de landelijk bekende Bonsaimeester Teunis Jan Klein uit Nieuwerkerk aan de IJssel was uitgenodigd die op een onnavolgbare wijze en met grote kennis van zaken boom voor boom van commentaar voorzag en demonstreerde hoe men een bijna volmaakte bonsai kan creëren. Wie interesse heeft in het kweken van bonsaiboompjes kan voor meer informatie terecht bij voorzitter Gerrit Zwiers 0548- 517110, bij secretaris Peter Goldewijk 0548-521319 of per e-mail bonsaiwerkgroeprijssen@wordpressw.com.

Oorsprong
De Bonsai is een Japanse traditie die al eeuwen teruggaat. De naam Bonsai heeft de letterlijke betekenis van 'boom in pot', waarmee gelijk duidelijk is wat het doel is. Het bijknippen van de plant om op een oude boom te lijken is een ware kunstvorm die decennia duurt om te leren. De Bonsai is pas relatief kort bekend in het westen; pas rond 1850 maakte Europa kennis met de mooie kunst van de Bonsai.

Dick Tukkers