Afbeelding
Foto:

Passie van Jan Aanstoot in het Rijssens Museum

RIJSSEN – "De combinatie muziek en beelden heeft mij altijd mateloos geboeid." Dat zei stadsorganist Dick Sanderman zaterdagmiddag in het Rijssens Museum.

Hij opende de expositie van de Wierdense beeldend kunstenaar Jan Aanstoot. Onder de titel De Passie van Jan Aanstoot zijn abstracte schilderijen te zien die zijn geïnspireerd op delen uit Bachs Mattheüs Passion en andere klassieke composities.

Sanderman maakte met twee geluidsfragmenten uit de Mattheüs Passion duidelijk dat Bach in zijn muziek allerlei emoties en gebeurtenissen op een speciale manier hoorbaar heeft gemaakt maar ook zichtbaar in het notenschrift. "Als Christus sterft op Golgotha, scheurt in de tempel het gordijn tussen de twee heiligdommen van boven naar beneden en dat is in het notenbeeld duidelijk te zien."
In de aria nummer 10 vermeed Bach, volgens Sanderman, alle lage tonen om vreugde tot uiting te brengen. Aanstoots schilderij dat naar aanleiding van dit muziekstuk is ontstaan, was in de hal van het kasteel gezet. Sanderman wees erop dat in het schilderij de lichte tonen duidelijk aanwezig waren, maar dat de donkere ondertonen niet ontbreken. Dat heeft alles te maken met de persoonlijke interpretatie van de kunstenaar waardoor ook persoonlijke werkstukken ontstaan.
Voor Jan Aanstoot is de muziek van Bach, maar ook van Brahms, Chopin, Rachmaninov en Brel en een onuitputtelijke bron van inspiratie. "Er is eerst een beeld dat zich opdringt en dat er om vraagt om geschilderd te worden. Of dat beeld er komt, is lang niet zeker. Al schilderend kom je steeds nieuwe elementen tegen. Het is een zoektocht, een proces dat leidt naar een beeld waarvan je plotseling beseft dat je daarnaar op zoek was. De individuele verbeeldingskracht van de beschouwer moet na mij het werk doen. Hij of zij maakt als het ware het schilderij af."
De expositie De Passie van Jan Aanstoot is nog te zien tot en met zaterdag 17 juni tijdens de openingsuren van het museum: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00, Kasteellaan 1 in Rijssen