Afbeelding
Foto:

Examenkandidaten Fruytier SG geven Canadese bevrijders een gezicht

RIJSSEN - Maandag presenteerden zes examenkandidaten van de Fruytier sg hun eindonderzoek op de Canadese Begraafplaats in Holten aan medeleerlingen en belangstellenden.

Voor hun geschiedenisprofielwerkstuk deden de 5-havoleerlingen onderzoek naar zes onbekende soldaten op de Canadese Begraafplaats. Met hulp van de medewerkers bij het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) onderzochten de leerlingen oorlogsdagboeken, militaire logboeken, foto's en officiële stukken van de krijgsraad uit het Militaire Archief te Ottawa.
De leerlingen toonden zich geraakt door de persoonlijke verhalen van de soldaten. Anne-Wil Dekker en Mirna Dannenberg: "Ze waren zo jong! De door ons onderzochte soldaten gingen op 18-, 19- en 20-jarige leeftijd in dienst en overleden vlak voor de bevrijding. Ons respect voor de bevrijders van ons land is gegroeid. Ze lieten alles achter en waren bereid te sterven voor de vrijheid van ons land". Rutger Dannenberg: "Op kerstavond zijn we met onze geschiedenisdocente naar de herdenkingsavond geweest op de begraafplaats. Zo komt de oorlog ineens heel dichtbij!"

Raadsel
Rhodé Kleppe onderzocht het leven van soldaat Arthur Summer. "Zijn doodsoorzaak plaatste ons voor een raadsel: Arthur kwam om het leven door een kogel die via zijn linkerzij de maag binnendrong. De kogel kwam uit een buitgemaakt Duits pistool dat hij op dat moment zelf aan het ontladen en schoonmaken was. Er kwam echter geen bloed uit het gat waar de kogel naar binnen is gegaan. Waarschijnlijk doordat er op die plek geen bloedvat heeft gezeten en de kogel gelijk bij binnendringen van het lichaam omhuld is door weefsel, waardoor er inwendige in plaats van uitwendige bloedingen zijn ontstaan. Het bijzondere is echter dat er op de dag van zijn dood, een controle is geweest bij alle soldaten om ongeregistreerde wapens in te nemen. Zijn overlijden kwam daarom voor de krijgsraad. Daar hebben getuigen verklaard dat Summers toen nog geen wapen in zijn bezit scheen te hebben. Summers heeft trouwens met zijn Regiment ook Rijssen en omliggende plaatsen bevrijd."

Bronmateriaal
De leerlingen vonden het leuk om met primair bronnenmateriaal te werken. Volgens Dirk Pap kostte het doornemen van digitale archiefstukken veel tijd, omdat de meeste stukken handgeschreven waren. Rutger Dannenberg zegt lang bezig te zijn geweest met het ontcijferen van de medische dossiers van de zwarte soldaat Clarence Trimm. "Ik wilde weten waaraan hij overleden was. Verder hebben we contact gezocht met nabestaanden uit Canada. Het bleek dat Clarence, die enkele dagen na D-day in Normandië landde, na het doorkruisen van Nederland uiteindelijk in Duitsland door vijandelijk vuur getroffen werd. Twee kogels raakten z'n lever en de aangebrachte hechtingen mochten niet meer baten. Hij stierf op 21-jarige leeftijd vlak voor de bevrijding."

Weer een gezicht
Na het zien van een indrukwekkende video, presenteerden de leerlingen bij de grafstenen van de door hun onderzochte soldaten, de aangrijpende biografieën. Hierbij kregen de soldaten letterlijk een gezicht, doordat de foto's van de soldaten bij de grafstenen waren geplaatst. De biografieën, die vertaald zijn in het Engels, zullen worden opgenomen in de database van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten. Geert-Jan Gerritsen: "We beseffen ons nu nog meer dat vrijheid niet gewoon is."

Bevrijding
Rijssen werd op 9 april bevrijd door Canadese strijders; een feit wat zij ook nu nog jaarlijks vieren en herdenken.