Afbeelding
Foto:

Een dag met de dierenambulance

RIJSSEN-HOLTEN-HELLENDOORN - Coördinatrice van de dierenambulance in het werkgebied Rijssen-Holten –Hellendoorn Patricia Bekhuis en vrijwilliger Henk Reimink waren genegen mij te vertellen wat ze beleven als ze een dag met de dierenambulance op pad gaan in hun werkgebied Rijssen-Holten en Hellendoorn.

Het is voorjaar en dat merken wij aan alles. Het zonnetje schijnt, mens en dier komen weer tevoorschijn. Voor ons betekent dat dat het na een relatief rustige winter weer druk begint te worden. Om 08.00 uur 's morgens krijgen wij de eerste melding. Een aangereden en helaas overleden kat in het buitengebied van Holten/Heeten. Ter plaatse controleren wij de, in dit geval kater, op het hebben van een chip, nemen foto's van de kater en nemen hem mee in de bus om naar onze koeling te brengen alwaar hij 3 weken bewaard wordt zodat de eigenaar zich eventueel kan melden. Netjes wordt hij genoteerd in ons gevonden en vermisten boek. Vooral in de vroege ochtend en avonden krijgen wij in het voorjaar veel meldingen van aangereden katten. Helaas zijn veel van deze katten niet gechipt of geregistreerd en kunnen wij zelfs aan de hand van foto's en ons beruchte "gevonden en vermisten boek" kat en baasje niet meer herenigen. Het is zo belangrijk, chip EN registreer je dier.
Tijdens de rit naar ons kantoor komt de volgende melding binnen. Een merel die tegen het raam is gevlogen. Ook de vogels hebben het voorjaar in de bol en letten nergens meer op. Wij adviseren de mensen de vogels even rustig weg te zetten in een doosje, uiteraard alleen als er geen zichtbare verwondingen zijn, en na een paar uur gaan kijken of het beestje levendig genoeg is om weer los te laten. Deze merel is dusdanig versuft dat wij haar meenemen en naar de opvang brengen. Even later worden wij gebeld door een mevrouw uit Rijssen. Er is een hond met haar meegelopen naar huis. Het blijkt om een ietwat oudere Border Collie te gaan die gelukkig gechipt en geregistreerd is. Wij bellen de inmiddels bezorgde eigenaar en brengen: "Prince" de hond weer netjes naar huis.
In de middag staat er een spreekbeurt op een school op het programma. De kinderen zijn erg geïnteresseerd in onze bus en onze werkzaamheden. De spreekbeurt leverde een mooie 9 op voor het rapport, ook daar doen wij het voor!
Later in de middag komt er een mijnheer langs met een gevonden "laatvlieger" vleermuis gewikkeld in een handdoek. De laatvlieger vleermuis is 1 van de grootste vleermuizen in Nederland. Wij nemen deze vleermuis met speciale handschoenen over van mijnheer en brengen hem naar de wildopvang in Enschede. Mijnheer heeft geluk gehad, een vleermuis kan venijnig bijten en allerlei ziektes overbrengen.
Vrijwilligers:
's Avonds verlaat ik de bus (Patricia), het reguliere werk roept. Mijn collega (Henk) draait nog de hele week dienst, simpelweg omdat wij een groot tekort aan vrijwilligers hebben vooral in de regio Rijssen/Holten. Voel jij je geroepen als dierenliefhebber ons team te komen versterken op vrijwilligersbasis, dan bent u van harte welkom in ons team. Aanmelden is mogelijk van 0.800 uur 's morgens tot 22.00 uur ''s avonds op telefoonnummer 06-214 562 85.
Dick Tukkers.