Afbeelding
Foto:

Schildkerk weer open na restauratie

RIJSSEN - De Schildkerk in Rijssen wordt vrijdag weer geopend. Zaterdag staat een open dag op het programma.

De afgelopen drie maanden onderging de Schildkerk een ingrijpende restauratie van het interieur. Het resultaat mag er nu zeker zijn; het interieur kreeg haar oude glorie weer terug en kan weer vele jaren mee. Tijdens de werkzaamheden de afgelopen maanden werden tijdelijk extra diensten gehouden in het kerkelijk centrum Sion en De Hoeksteen.

Open huis
Om dit te vieren wordt de kerk vrijdag in gebruik genomen met een officiƫle bijeenkomst. Op zaterdag zet de Hervormde gemeente in Rijssen van 10.00 uur tot 15.00 uur de deuren wagenwijd open van de oude Schildkerk zodat iedereen kennis kan nemen van het resultaat. Tijdens de open dag zijn mensen van het bouwteam en een aantal van de vrijwilligers aanwezig die vanaf het begin bij de restauratie zijn betrokken. Zij verstrekken graag informatie over de uitgevoerde werkzaamheden. Daarnaast zijn ook leden van de werkgroep Open Schildkerk aanwezig om bezoekers te vertellen over de geschiedenis van deze oudste kerk in het centrum van Rijssen.

Warme sfeer
De restauratie gebeurde op een bijzonder respectvolle manier zoals men mag verwachten van een gebouw met een dusdanige functie. Daarnaast was het behouden van het monumentale karakter een duidelijk uitgangspunt. Er is dan ook gekozen voor een mooie, rustige kleurstelling, het aanbrengen van zitkussens op de banken en de aandacht voor historische aspecten. Zo ontstond uiteindelijk een warme en uitnodigende open sfeer, een belangrijk doel voor een kerk.

Lokaal vakmanschap
Voor de uitvoering van het schilderwerk van de gewelven, de muren en de banken is gekozen voor de samenwerking met de Schildersschool. Onder leiding van ervaren leermeesters hebben leerlingschilders dit werk uitgevoerd met allerlei oude technieken. De restauratie van de kansel, het doophek en de Herenbanken is uitgevoerd door daarvoor gecertificeerde en gespecialiseerde bedrijven. Mede dankzij veel vrijwilligers kon het werk binnen het budget uitgevoerd worden.