Afbeelding
Foto:

Dialectraad Rijssen-Holten opnieuw verrassend

RIJSSEN – De jaarlijkse dialectraadsvergadering leverde weer een boeiend schouwspel op met raadsleden die de sprong waagden om toch één keer per jaar te debatteren en besluiten te nemen in het plat.

De dialectraad lijkt ieder jaar weer te moeten worden bevochten in het presidium, het orgaan waarin de fractieleiders en de raadsgriffier beslissen over het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Toch blijkt er al ruim 15 jaar een meerderheid te zijn om één keer per jaar de streektalen te steunen met een streektaalraadsvergadering. Een gedurfde stap waarin de gemeenteraad van Rijssen-Holten nog altijd uniek is in Nederland.
De agenda voor de platraad leek in eerste instantie niet veel op te leveren, maar de vergadering werd gered door de kritische vragen van D66'er Herman Klein Velderman en een tweetal in gediende moties over de kosten van uitvoering van de huishoudelijke ondersteuning en noodhulp aan Afrika. Ook CDA-raadslid Erik Wessels stelde in mooi plat enkele kritische vragen over de locatie van het vakantiehoutdorp.

Verrassende streektaalperformances werden gegeven door CDA-raadslid Dieger ten Berge, wethouder Ben Beens (SGP) die de vragen aanvankelijk in het plat beantwoordde en PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink die consequent de hele raadsvergadering mooi plat bleef praten. D66-fractieleider Klein Velderman zei in het plat dat hij zijn bril vergeten was, maar schakelde daarna over op – overigens goed – Nederlands.

De Rijssens-Holtense gemeenteraad kent enkele raadsleden die ook in een heftige discussie hun hand niet omdraaien voor een flink debat in het plat. Onder hen zijn vice-raadsvoorzitter Gradus Kreijkes (SGP), wethouder Bert Tijhof (CU), CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff en GB-raadslid Jan Beunk. Maar als er geen aanleiding is, mengt zich toch niet iedere streektaalspreker in de woordenstrijd; een bewijs dat van de dialectraad geen toneelstuk wordt gemaakt. Misschien wel een van de geheimen om het zo veel jaren achtereen in de dialectmaand maart toch te blijven volhouden.

De ingediende moties waren ook schriftelijk in de streektaal aangeleverd en raadsgriffier Gert Veerman zag erop toe dat de moties met een stemmingsuitslag in het dialect werden ingeboekt