Afbeelding
Foto:

Geen hulp voor hongerend Afrika van Rijssen-Holten

RIJSSEN – De gemeente Rijssen-Holten gaat geen euro per inwoner vrijmaken voor de hongersnood in Afrika.

Een motie van de ChristenUnie (CU) om toch die ene euro per inwoner voor noodhulp te storten op giro 555 werd alleen gesteund door PvdA en GB-raadslid Jan Beunk. De andere raadsleden zeiden zich te houden aan een raadsbesluit uit 2015 waarin werd uitgedrukt dat noodhulpverlening geen taak is van de plaatselijke overheid.

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff (foto) betoogde dat noaberschap niet alleen gold voor medemensen dichtbij, maar ook veraf. Volgens hem kent Rijssen-Holten een goede traditie om te zorgen voor mensen in nood ook buiten de plaatselijke gemeenschap.

PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink vond de ene euro noodhulp per inwoner precies passen bij Rijssen-Holten. "We hebben het er steeds over dat onze maatschappij is gebaseerd op joods-, christelijke en humanistische waarden. Er is nu sprake van hele grote nood in Afrika en vanuit die waarden is het onze plicht om de noodlijdende medemens te helpen."

D66 wilde de noaberschap niet wereldwijd laten gelden. "Als gemeente moeten we daar niet aan beginnen. De burgers moeten individueel beslissen of ze geld voor Afrika willen geven of niet."
Ewart Bosman (SGP) wilde de euro noodhulp ook niet geven. "Ik voel me zeer ongemakkelijk in deze discussie, want de zwakken helpen, de rijkdom met andere delen zijn zaken die wij hoog in het vaandel hebben staan, maar we vinden het geen taak van de plaatselijke overheid." CDA-fractieleider Isah Karaman liet zich in dezelfde bewoordingen uit.

GB-raadslid Jan Beunk gaf toe dat indertijd een besluit was genomen om als gemeente geen noodhulp meer te geven. "Maar drama's als zich nu voltrekken in Afrika zijn niet te voorspellen. Daarom moet er ook snel wat gebeuren en stel ik voor tóch die euro per inwoner te doneren."

Wethouder Ben Beens hield zich op de vlakte en vond dat de raad hierover zelf een standpunt zou moeten innemen. Dat gebeurde ook: de motie werd verworpen. Alleen CU, PvdA en GB-raadslid Jan Beunk bleven bij hun standpunt.