Afbeelding
Foto:

Meer ruimte rond Rijssens oorlogsmonument

RIJSSEN - Er worden maatregelen voorbereid om het publiek meer ruimte en beter zicht te geven bij de herdenkingsplechtigheden op 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg.

De belangstelling van het publiek is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Het Comité Herdenkingen Rijssen is daar blij mee. Maar tegelijkertijd wordt het probleem steeds groter om de mensen een goede plaats te geven. Enerzijds wil het Comité graag dat de siertuinen van de omwonenden niet vertrapt worden. Anderzijds is het ook zaak dat iedereen kan zien wat er tijdens de Nationale Dodenherdenking rond het monument aan plechtigheden plaatsvindt.

De praktijk wijst uit dat een groot deel van de toeschouwers op de avond van 4 mei al zeer vroeg een goede plaats zoekt achter de dranghekken. Als dan de deelnemers aan de Stille Tocht arriveren, loopt de ruimte binnen de dranghekken vol en kunnen de mensen die al vroeg hun plaats hebben ingenomen nauwelijks meer iets zien.

Het Comité Herdenkingen Rijssen stelt vast dat het aantal deelnemers aan de Stille Tocht vanaf de Schildkerk ook steeds groeiende is. Maar daarmee is binnen de dranghekken een nieuw probleem ontstaan. Ook deelnemers aan de Stille Tocht blijken binnen de dranghekken toch altijd te blijven staan achter de betonnen paaltjes die om het monument zijn geplaatst om foutparkeerders uit de buurt van het monument te houden. Maar doordat het publiek achter de paaltjes blijft staan, wordt een groot deel van de ruimte niet benut. Om hier wat aan te doen zullen de betonnen paaltjes weer worden verwijderd en zal de politie optreden tegen foutparkeerders. Hierdoor hoopt het Comité wat meer ruimte te scheppen binnen de dranghekken. Verder is een grote conifeer verwijderd die vanaf de zijkant van de begraafplaats het zicht wegneemt. Bekeken wordt of er nog meer zichtbelemmerend groen moet worden verwijderd.

De komende weken zal overigens ook de complete ruimte om het monument een flinke opknapbeurt krijgen, zodat alles er op 4 mei weer stijlvol bij zal liggen. Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheden bij het monument is ook dit jaar weer een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk van 19.00 tot 19.30 uur.