Afbeelding
Foto:

Realisme is wat de kijker als echt ervaart

WIERDEN - "Realisme is datgene wat je als kijker als echt ervaart." Dat zei beeldend kunstenaar Ronald Soeliman (foto) zaterdagmiddag bij de opening van de voorjaarsexpositie bij galerie Tolg' Art.

Soeliman trad ook op als woordvoerder van de andere twee exposanten, glaskunstenaar Trijnie Mohlman en schilder René Jansen, beiden uit Groningen.

Soeliman probeerde te verwoorden wat realisme in de kunst nu eigenlijk inhoudt. Dat bracht hem tot de definitie dat realisme datgene is waarvan je als kijker vindt dat het waar is. "Dat is bij Mohlman de glasvormen die ontstaan in het zand waarin het vloeibare glas gegoten wordt. Dat zijn de fotografisch nauwkeurige portretten van René Jansen en bij mij zijn dat de landschappen die met het paletmes dik op het doek worden opgebracht."
Volgens Soeliman lijken zijn landschapstaferelen van een afstand bedrieglijk echt, terwijl de kleurstelling niet altijd geheel in overeenstemming is met de werkelijkheid. "Daarnaast is het nog maar de vraag hoe echt het eruit ziet als ik de verf dik op het doek opbreng. Pas als je afstand neemt, zie je pas wat het werkelijk voorstelt. Vandaar ook mijn definitie."

De expositie van de drie realisten is tot en met 6 mei te zien.