Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Pijlsnel

ALMELO - Langzaam beweeg ik mij door het water op zoek naar eten. Met mijn grote ogen kijk ik goed rond. Wacht, daar zie ik een aantal heerlijke kreeftjes. Ik spuit wat van mijn inkt in het water waardoor ik, ongezien, dichter bij kan komen. Pijlsnel schiet ik door het water recht op mijn maaltijd af.

Voordat hij het in de gaten heeft pak ik hem met mijn lange vangarmen. Met mijn sterke kaken breek ik het harde schild van deze kreeft en smul ik van deze heerlijke delicatesse. We hebben het hier natuurlijk over de pijlinktvis. Bij veel mensen is inktvis (Calamari) bekend als lekkernij die gegeten wordt in landen rond de Middellandse Zee. Best vreemd, want deze lekkernij zwemt gewoon voor onze Nederlandse kust. Steeds meer wordt er door de Nederlandse vissers inktvis gevangen. Nieuwe technieken zorgen voor duurzame vangst.

Vetarm
Door inktvis op het menu te zetten kun je snel proteïnen toevoegen aan een vetarm dieet. Per 85 gram bevat inktvis maar 89 gram calorieën en 1 gram vet. Daarnaast bevat inktvis ook veel vitamines, zoals vitamine A,B,C en omega-3 vetzuren. Hoe je inktvis bereid is erg belangrijk voor de smaak. Wanneer de inktvis te lang wordt verhit kan het taai worden. Hoe moet je inktvis bereiden? Snijd de inktvis in smalle repen of stukjes. Leg de repen of stukjes op keukenpapier te drogen. Bestrooi eventueel met zout en peper of andere kruiden. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Laat de olie goed heet worden maar niet verbranden. Schroei de inktvis snel dicht en draai het vuur laag. Voeg eventueel wat olijfolie, citroensoep en peterselie toe en laat in een paar minuten krokant worden. De inktvis krijgt een bruin, krokant korstje. Is de inktvis taai? Dan is het te lang verhit.