Afbeelding
Foto:

Laatste rit voor Bé en Diens met selectie Excelsior

RIJSSEN- Twaalf jaar lang reisden Bé en Diens Doddema stad en land af naar de uitwedstrijden van de eerste selectie van Excelsior '31. Bé als chauffeur van de touringcar en Diens zorgde al die jaren voor de catering onderweg.

Maar daar komt op 21 april een einde aan, met een uitwedstrijd naar Eemdijk. Bé hoopt dit jaar zijn 75-ste verjaardag te vieren en daarbij loopt tevens op 23 april zijn chauffeurskaart af, zodat hij verder geen touringcar meer mag besturen. Ik vroeg Bé hoe hij als geboren Groninger chauffeur en supporter van Excelsior ' 31 is geworden.

Bé ontmoette in 2002 zijn vrouw Diens Meengs uit Rijssen, hij als buschauffeur en zij als toerist. En zo sloeg de vonk over tijdens die periode tot Bé in het jaar 2003 in Rijssen kwam wonen. En als voetbalsupporter ging hij op zoek naar een voetbalclub en het was meteen raak: Excelsior ' 31 werd zijn club. Bé had een veelzijdige carrière. Onder meer bij de politie, marechaussee, als rijschoolhouder en uiteindelijk touringcarchauffeur. Dit laatste deed hij 44 jaar lang door heel Europa. In 2005 reed Bé zijn eerste rit voor Excelsior '31 nadat een collega was gestopt. Door de jaren heen heeft het echtpaar vele sportparken gezien. Van Harkema tot Hoek, Bé en Diens waren er bij.

Wisseling
Hij zag selecties en staf wisselen. Meerdere trainers en spelers passeerden de revue en zaten bij hem in de bus. En op mijn vraag wat was de beste speler en trainer ooit van deze jaren was zijn antwoord Denis Mahmudov en als trainer Dennis Demmers, zonder anderen te kort te willen doen. Veel waardering heeft hij ook voor Amanue Isa die altijd zijn club trouw is gebleven en al van het begin af bij Bé in de bus heeft gezeten.

Hoogtepunt
Welke wedstrijd was volgens jou de slechtste van Excelsior''31? De verloren wedstrijd tegen het al gedegradeerd WHC in Wezep in april 2015, waar wij het kampioenschap verloren. En de mooiste wedstrijd? Dat was de hele periode dat Excelsior '31 topklasse speelde in het seizoen 2014-2015, mooie wedstrijden, veel publiek, nieuwe tegenstanders en verre tochten.

Sfeer
Door de jaren heen zijn er echter nooit problemen ontstaan en al waren er teleurstellingen bij verloren wedstrijden, de sfeer was en is door de jaren heen altijd uitstekend gebleven. Bé en Diens zijn zeer betrokken bij het eerste elftal. Er wordt in huize Doddema vaak gesproken over het elftal en begeleiders, bestuur en trainer, waarbij Diens alle spelers kende en ze 'haar jongens' noemde! Het echtpaar zal dan ook zeer gemist worden.

Dick Tukkers