Afbeelding
Foto:

Rijssen is Hanzestad

RIJSSEN – "Ja, Rijssen is een Hanzestad," dat zei historicus Henk Woolderink dinsdagavond desgevraagd, "ook al wordt dat door de groteren graag ontkend.".
De historicus uit Borne hield een lezing over de Twentse hoven in de Van Damzaal van het Parkgebouw tijdens de jaarvergadering van het Rijssens Museum.
Volgens Woolderink zijn er genoeg bewijzen die aantonen dat Rijssen behoorde bij de samenwerkende Hanzesteden hoorde. "Rijssen was aangesloten bij de Hanze blijkt duidelijk uit correspondenties die er destijds gevoerd zijn." Woolderink beweerde dat dit blijkt uit zogenaamde toevoorzichtsbrieven die vanuit Rijssen gestuurd zijn naar het Noord-Duitse Rostock. "Een erfenis van een aldaar overleden koopman moest veilig gesteld worden en dat gebeurde alleen maar door steden die aangesloten waren bij de Hanze," aldus Woolderink. "Die brief is in het Oost-Nederlands dialect opgesteld, wat in die tijd hier de voertaal was. Het grappige is dat de antwoordbrief die uit Rostock terugkwam in het hetzelfde dialect was opgesteld."