Afbeelding
Foto:

Caravankeuring in Nijverdal

NIJVERDAL - Op zaterdag 22 april organiseert Veilig Verkeer Nederland afdeling Hellendoorn de jaarlijkse caravankeuring. De gemeente en politie willen mensen zo veilig de weg op laten gaan.

De caravan of vouwwagen wordt niet elke dag gebruikt. Beide krijgen vaak te kampen met "onzichtbare" schade, zoals scheurtjes in de banden, slecht afgestelde remmen, kapotte verlichting of een lekkende gasleiding. Deze schade kan voor veel vakantieleed zorgen. Het doel van de caravankeuring is bestuurders veilig op vakantie laten gaan en een boete voorkomen.

Keuring
De organisatie, keuring en controle van de benodigde documenten wordt uitgevoerd door Akro handelsonderneming, VVN-afdeling Hellendoorn en politieagenten van de politie Twente, afdeling Hellendoorn. Verschillende onderdelen van de caravan worden nagekeken. Denk hierbij aan de verlichting, reflectoren, kentekenplaat, banden, remmen en gasinstallatie. Na de keuring krijgt de caravanbezitter een controlelijst mee met een reparatieadvies. In 2016 bleek de keuring erg nuttig; 2/3e van de gekeurde caravans is toen vrijwillig bij Akro blijven staan i.v.m. gladde banden of defecte verlichting. Net als vorig jaar worden ook rijproeven afgelegd met een instructeur. Onder begeleiding van de instructeur zullen enkele behendigheidsoefeningen worden uitgevoerd met eigen voertuig en caravan.

Algemene tips
De aanmelding voor de caravankeuring is inmiddels al gesloten, helaas - de interesse was net als voorgaande jaren erg groot. De gemeente en politie zijn blij met de grote deelname, juist omdat dit geen overbodige luxe bleek. Op onder meer anwb.nl/kamperen staan tips over het controleren en veilig gebruiken van de caravan. Zo is controle van de remmen en verlichting essentieel, maar ook eventuele wegbreeksystemen en het nalopen van de gasslangen.