Afbeelding
Foto:

Rijssen-Holten zet in op de fiets

RIJSSEN-HOLTEN - De gemeente Rijssen-Holten zet in op de fiets. De ambitie voor de tweewielers is hoog: de gemeente wil graag dé fietsstad van 2018 worden.

Om deze hoge ambitie waar te maken is de gemeente nu begonnen met een grootschalige peiling nder de inwoners. Hierin worden zij gevraagd naar hun belevenis van het fietsen binnen de gemeente.

Fietsland
Fietsen is binnen Nederland zo'n beetje de belangrijkste vorm van vervoer. We maken met zijn allen naar schatting 15 miljard kilometer per jaar op de fiets, oftewel zo'n 880 kilometer per persoon. Over het algemeen zit het dus al best goed met het fietsgebruik, maar er zijn ook verbeterpunten mogelijk. Een goede fietsgemeente moet in ieder geval voldoen aan de verwachtingen van de fietser. En deze is tegenwoordig aardig veeleisend. Zo moet asfalt kwalitatief hoogwaardig zijn, voldoende fietsparkeerplekken op locaties waar mensen willen zijn zoals winkelcentra en in het winkelhart, maar ook zoveel mogelijk voorrang voor fietsers.

Wat kan beter?
Met de peiling hoopt de gemeente ook vooral vast te stellen welke punten nog niet optimaal lopen. Zo wordt al veel aandacht geschonken aan het belang van veilige oversteekpunten en het beperken van risico's. Op dit moment zijn er diverse trends binnen fietsland waar ook een gemeente meer op in moet spelen. Zo zijn met name ouderen tegenwoordig steeds mobieler op de fiets, met name dankzij de elektrische fiets. Dit heeft wel een keerzijde; zij zijn oververtegenwoordigd bij ongevallen met een groter risico op letsel. Er wordt landelijk al gekeken naar opties om dit terug te dringen. Bijvoorbeeld door het links afslaan op kruispunten veiliger te maken en paaltjes langs de weg flexibeler te maken.