Afbeelding
Foto:

Voorselectie NK bij
schietvereniging Tubantia

RIJSSEN – De voorselecties voor het NK klein kaliber geweer .22 worden momenteel gehouden. Zowel de voorselectie als finales worden gehouden bij schietvereniging Tubantia in Rijssen. Ik nam een kijkje op de schietbaan waar ik sprak met één van de deelnemers.

Er zijn al 130 aanmeldingen. De finales voor het Nederlands Kampioenschap klein kaliber geweer zijn door de organisatie gepland op 10 en 17 juni 2017. Zowel in de voorselectie als finales worden 60 schoten gelost op een afstand van 12 meter, staand, liggend of knielend. De schutters die de meeste punten in de voorselectie scoren, plaatsen voor de finalerondes. Zeven leden van Tubantia zelf doen mee.

Rutger Both
Ik ging in gesprek met één van hen, de 37-jarige Rutger Both. Hij is anderhalf jaar lid en schiet met een geweer van de club. Dit is een eis; leden moeten eerst minimaal een jaar lid zijn voor ze een eigen geweer aan mogen schaffen. "Dat ga ik binnenkort dus doen. Ik schiets eens per week in verenigingsverband. Dit telt mee voor de onderlinge competitie."

Competitie
De competitie bestaat uit een zomer en wintereditie, waarmee vleesschotels te verdienen zijn. Deze zomer-en winter competities zijn niet allen voor het klein kaliber geweer op 12 meter afstand, maar ook voor Klein kaliber geweer op 50 meter afstand, het schieten met een klein kaliber pistool op 10 meter afstand, en het schieten met een luchtpistool voor senioren in verschillende klassen.

Jeugd
Voor de jeugd is er het schieten met een luchtgeweer. Ook schieten we een maal per jaar voor de Poort van Twente Trofee. Schieten is mijn hobby geworden omdat ik het leuk vind om in competitieverband te schieten. Daarbij komt ook nog dat schieten in mijn bloed zit, vanwege mijn opa, hij was namelijk leraar bewapening bij de Koninklijke Landmacht.

Prestaties
Dat Rutger geen onverdienstelijk schutter is mag blijken uit het gegeven, dat hij tijdens de wintercompetitie 2016-2017 de tweede prijs pakte met 556 punten van het maximaal te behalen punten van 600 punten, bij het onderdeel klein kaliber geweer in de A klasse liggend.

Dick Tukkers