Afbeelding
Foto:

Dodenherdenking op twee plaatsen in Rijssen op 4 mei

RIJSSEN – Donderdag 4 mei worden in Rijssen op twee tijdstippen de doden herdacht.

's Middags om 16.00 uur worden de Joodse plaatsgenoten die niet meer naar Rijssen terugkeerden herdacht. Dat gebeurt in een sobere plechtigheid op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat. Vanaf de parkeerplaats van sportcomplex de Koerbelt gaat omstreeks 15.50 uur een Stille Tocht richting de begraafplaats van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.

Hoofddeksel
Op de begraafplaats is een hoofddeksel voor mannen verplicht. Het kaddisj, het gebed voor de overledenen, zal worden gelezen door Jonathan Tavill, lid van de Joodse gemeenschap. Bij het monument zal burgemeester Arco Hofland een toespraak houden en er zal namens het gemeentebestuur een krans worden gelegd. Leerlingen van openbare basisschool de Salto die het monument geadopteerd hebben zullen ook bloemen leggen.

Lentfersweg
's Avonds om 20.00 uur is er de grote herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg. Leerlingen uit het basisonderwijs dragen gedichten voor. Het koperensemble van muziekvereniging Wilhelmina zorgt voor de muzikale omlijsting door het spelen van koraalmuziek. Ook zal Wilhelmina het deelnemende koor van dit jaar begeleiden. Dit jaar is het Noordermannenkoor bereid gevonden enkele passende liederen te zingen bij Dodenherdenking. Leden van de Scouting Rijssen houden vlagwacht en verlenen hand- en spandiensten. De Dodenherdenking op 4 mei 's avonds wordt ook dit jaar weer voorafgegaan door een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de hervormde Schildkerk. De bijeenkomst wordt deze keer geleid door ds. H. Lassche. Hij vervangt ds. C. L. Onderdelinden die bij nader inzien geen ruimte in zijn agenda kon vrijmaken. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelt het orgel. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 19.30 uur. De hoofdingang van de Schildkerk gaat open om 18.45 uur.

Stille Tocht
Na de bezinningsbijeenkomst kunnen de bezoekers desgewenst aansluiten bij de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. De stoet stelt zich op tussen het stadhuis en de Schildkerk in de Kerkstraat. Tamboers van Wilhelmina met omfloerste trom gaan voorop, daarna volgen de kransdragers, de nabestaanden, B en W, het Comité Herdenkingen Rijssen en de andere deelnemers.

Erewachten
Bij de herdenkingsplechtigheid aan de Lentfersweg is een erewacht aanwezig van de Rijssense brandweer en de Natres. Trompettist Johan Kalter blaast The Last Post. De kransen worden gedragen door oud-mariniers en locoburgemeester Ben Beens houdt een toespraak. Ter afsluiting zullen gezamenlijk de twee coupletten van het volkslied worden gezongen. Ook dit jaar hebben basisschoolleerlingen gedichten geschreven om voor te dragen bij de herdenkingsplechtigheden. Er zijn al heel wat gedichten ingestuurd, maar de scholen die daar nog niet aan toegekomen zijn kunnen deze week nog het winnende gedicht van hun school sturen naar het secretariaat van het Comité Herdenkingen gdannenberg@twenteakademie.nl