Afbeelding
Foto:

Twentse dichters gaan strijd met elkaar aan

OOTMARSUM – De organisatie van het Twents Kleinkunst Festival in Ootmarsum roept ervaren en beginnende streektaaldichters op om mee te doen aan de gedichtenwedstrijd die als motto heeft 'n Geveul – 'n Gedicht.

Het Twents Kleinkunst Festival wordt op 2 juli gehouden in het Openluchtmuseum in Ootmarsum.De Twents streektaalconsulent Harry Nijhuis wil de dichters graag op weg helpen. "Heel völ meansen kent dat geveul wal. Mangs kom ie 'n schriefsel tegen en dan döt oe dat wat. Vaak he'j dan ok 'n geveul van: ik möt ok wat van mie ofschrieven um ook mangs dinge vast te hoaldn."

Gevoelens
Volgens Nijhuis moet je soms gewoon even de tijd nemen voor je gevoelens en om die ook op te schrijven. "Dat is op zich dan al heel mooi, maar als je het dan onderin de la laat liggen, dan blijft het daar liggen en heeft niemand er wat aan. Welnu, al deze al te bescheiden dichters en dichteressen hebben nu de kans op eeuwige roem door mee te doen met onze gedichtenwedstrijd. Doot met en loat oew geveul sprekn!"

Regels
Er zijn wel enkele regels verbonden aan de wedstrijd. Het streektaalgedicht mag niet langer zijn dan 20 regels en niet korter dan 5 regels. Insturen kan tot 15 juni aanstaande. Het gedicht moet gestuurd worden naar streektaalconsulent Harry Nijhuis via h.nijhuis@twentsewelle.nl

Kaarten
Wie meedoet krijgt voor twee personen gratis entreekaarten voor het Twents Kleinkunst Festival dat in het Openluchtmuseum wordt gehouden op 2 juli. De gedichten worden beoordeeld door een bekende jury. Het gedicht wordt breed gepubliceerd. De dichters van de beste gedichten kunnen zelf hun schepping voordragen op het festival.

Organisatie
De wedstrijd wordt georganiseerd door TwentseWelle en het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Het organiseren van streektaalschrijfwedstrijden wint de laatste jaren flink aan populariteit. 'n Kreenk van de Twentse Sproak begon er zo'n vijf jaar geleden mee en wist daarmee brede lagen van de Twentse bevolking opnieuw te interesseren voor het literair gebruik van de streektalen.