Afbeelding
Foto:

Kraa publiceert over markante Gerrit van Essen

RIJSSEN – "Kort na de oorlog kwam er een onderwijzer aan de Haarschool die een boek geschreven had. Hulzen zoeken, heette het. Het was het debuut van Gerrit van Essen en daarna zouden nog heel wat boeken (minimaal 30 titels!) volgen."

Zo begint Gerrit Kraa zijn artikel over de markante Gerrit van Essen (1923-2003) in de jongste Havezate Kroniek, het historisch kwartaalblad van het Rijssens Museum. Kraa en Van Essen waren een tijd lang collega's toen ze beiden werkzaam waren aan de toenmalige christelijke mavo in Rijssen. Van Essen is de vader van de bekende schrijver Rob van Essen, die intussen ook een riant aantal boeken op zijn naam heeft staan.

Kleurrijk
Uit het verhaal van Kraa blijkt dat Van Essen een kleurrijk leven geleid heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij op de kweekschool in Leiden en daarna dook hij onder in Voorschoten. Na de oorlog kwam hij in Rijssen terecht, waarna nog heel wat andere plaatsen volgden. Van Essen hield blijkbaar van verandering, want in Rijssen woonde hij aan de Kattenhaarsweg, de Van Opstallstraat en de Dennenweg. Na Rijssen verhuisde hij naar Amstelveen, Almere en Huizen.

Hol op de hei
Zijn tweede jeugdboek was Het hol op de hei, dat zeven drukken beleefde. Het boek ging over de oorlog, een onderduikverhaal over Stroe, waar de onderduikers in een heus hol op de hei verbleven. Volgens Kraa was Van Essen een goede verteller. Hij werd in 1971 leraar Nederlands aan de mavo in Rijssen. Op de foto zit hij in de vensterbank met klas 2-E in het cursusjaar 1973-1974. Na met de VUT te zijn gegaan schreef hij jubileumboek van de mavo: 60 joar komn en goa.

Bakker Meinders
In de jongste Havezate Kroniek staat verder een derde bijdrage over een Smidn Eane waarin Wim Vlogtman vertelt over Bakkerij Meinders. Roelf Wolterink schrijft over de familie Bischofs. Verder zijn er artikelen over rouwgebruiken en burenplichten. In de dialectrubriek wordt ingegaan op enkele lastige platte uitdrukkingen als B-deuker en termientjes.

De Havezate Kroniek is verkrijgbaar in de Rijssense boekhandels. Wie donateur wordt van het Rijssens Museum krijgt het blad 4 keer per jaar gratis thuis. Aanmelden kan overdag op het museum maar ook via e-mailadres info@rijssensmuseum.nl