Afbeelding
Foto:

Bijzondere banken voor Schildkerk

RIJSSEN - In de onlangs gerestaureerde Schildkerk op het Schild in Rijssen bevinden zich een vijftal bijzondere heren- of familiebanken genaamd.

Deze banken zijn genoemd naar de families die de vaak eiken houten banken al of niet voorzien van een overkapping hebben laten plaatsen. In de Schildkerk zijn aanwezig de Domestiekbanken, de Oosterhofbanken, de Grimbergerbank, de Eversbergbank en de Dikkersbank. Mijn voornemen is om iedere week een bank te beschrijven voorzien van een foto. Wat is het verhaal achter de banken?

Deze week
De Domestiekenbank (1780) was de voormalige bediendenbank van havezate De Grimberg. Op de interieurfoto van 1924 genomen van oost naar west, is de oude bank, nog voorzien van een overhuiving. In het jaar 1925 is de huidige bank vervangen door de huidige bank en verplaatst naar het snijpunt van het Noorder en Zuiderkoor. Naast deze bank bevond zich de hoofdbank van de Grimberg in rocostijl, op de plek van het huidige 'kostersbankje';. De Grimberg had naast deze banken her recht van collatie en ook de beschikking over een eigen grafkelder. De toegang tot deze grafkelder bevindt zich onder de banken in het Nooderkoor. De Havezate Grimberg is gesloopt in het jaar 1812.

Dick Tukkers