Afbeelding
Foto:

RIjssen maakt kennis met nieuwe culturen

RIJSSEN - De inwoners van Rijssen maken steeds meer kennis met nieuwe culturen. Ook hier zijn inmiddels een grotere diversiteit aan culturen en achtergronden te vinden. ViaVie Welzijn probeert de inwoners en nieuwe Nederlanders zoveel mogelijk op een leuke manier met elkaar in contact te brengen.

Eén van deze activiteiten was de bijzonder gezellige interculturele middag die op zaterdag 15 in het Parkgebouw gehouden werd. Dit was een kennismaking tussen statushouders en inwoners van Rijssen-Holten. Ruim twintig statushouders namen deel aan deze ontmoeting. Een statushouder is iemand die hier veelal als vluchteling kwam en na een asielprocedure een verblijfsvergunning kreeg. Hiermee zijn zij dan dus nieuwe Nederlanders en de gemeenten moeten zorgen voor huisvesting. Zo ook in Rijssen-Holten.

Geslaagd
De ontmoeting was een gezellige en geslaagde activiteit. Er was een programma opgezet met verschillende muziek- en dansworkshops. Deze werden door ViaVie opgezet met medewerking van studenten van de Hogeschool Viaa. 's Middags gaven zij een voorstelling aan de ruim 60 aanwezige inwoners van Rijssen-Holten die geïnteresseerd waren en zich voor de middag hadden aangemeld.

Ontmoeting
Doel van de interculturele middag was met name de ontmoeting tussen statushouders en overige inwoners van Rijssen-Holten te bevorderen. De statushouders worden vanaf het moment dat zij een woning in de gemeente betrekken begeleidt door de vrijwillige integratiecoaches van ViaVie Welzijn. Zij helpen echter alleen met de administratieve en organisatorische zaken waar een statushouder of een gezin mee te maken krijgt. ViaVie Welzijn wil zich echter ook inzetten voor de integratie van statushouders in de samenleving. Ontmoeting is daarbij een belangrijk middel en deze interculturele middag in het Parkgebouw is daar een mooi voorbeeld van.

Activiteiten
Gedurende de voorstelling konden de bezoekers oa. een traditionele Dabkeh-dans zien, meedoen aan een interculturele quiz, een DJ-optreden beluisteren en was er een groep kinderen van statushouders die met boomwhackers kinderliedjes speelden. In de pauze kon men tevens verschillende Arabische/mediterrane hapjes proberen en had men de opdracht meegekregen om een aantal vragen aan de tafelgenoten te stellen om elkaar te leren kennen.

Gastvrij
ViaVie Welzijn zal in de toekomst meer van deze initiatieven ondernemen om statushouders kennis te laten maken met inwoners van Rijssen-Holten. Zij hopen dan ook dat inwoners actief mee willen denken over leuke activiteiten de komende maanden die een verbindende factor hebben en de gastvrije kant tonen. Heeft u hier een goed idee voor, of wilt u hier aan meewerken, dan kunt u altijd contact opnemen met ViaVie Welzijn, 0548-362755.