Afbeelding
Foto:

Ons Doel

RIJSSEN- Als vervolg op onze de vorige vervolgserie in het Hart van Rijssen met als thema 'Mijn school' over hun school door leerlingen van groep acht van de basisscholen, vervolgen wij deze serie met de leerlingen van de verschillende klassen van het voortgezet onderwijs, met als thema: Ons Doel.

Deze week praten we met Anna Murre, Madelon Zwiers en Roos ter Harmsel uit Atheneum leerjaar 1 van Reggesteyn Rijssen. Het begon voor hen allemaal met het kiezen van de school waar je naar toe wilde. "We gingen naar allerlei open dagen en kozen uiteindelijk voor Reggesteyn Rijssen omdat het een mooie ruime school vonden en we hier ons welkom voelden." De eerste schooldag was natuurlijk spannend; alles is nieuw en anders dan op de basisschool. Bijvoorbeeld de pauzes, omdat je niet naar huis gaat maar op school eet, wat best heel gezellig is volgens het drietal. De leuke contacten op school zorgden dan ook zeker naar innige vriendschappen.

Les
De les op het voortgezet onderwijs was natuurlijk ook even wennen voor Anna, Madelon en Roos. "Sommige lessen zijn heel vrij; zoals wiskunde. Daar mag je alvast je huiswerk maken voor de volgende les. Aan het begin van de les geeft de docent een duidelijke uitleg. Als je nog meer uitleg nodig hebt, hebben ze daar geduld voor en geven ze je goede uitleg." De docenten vallen ook goed in de smaak: "Onze unitleider mevrouw van Pagée zegt elke ochtend als je haar tegen komt vriendelijk goedemorgen of maakt een kort praatje met je." Naast de lessen zijn er ook vaak gezellige activiteiten. Pasen en Kerst vieren ze in de aula. Daarnaast is er bijvoorbeeld de culturele avond.

Groot
"Onze school is redelijk groot. Voor elk niveau op Reggesteyn Rijssen is er een ander gedeelte waar je het meeste komt. Als je in een bepaalde les moet samenwerken en het is in de klas erg stil, krijg je vaak de gelegenheid van de docent dat je even op de gang mag werken; alleen of in een groepje. Op de gang zijn veel plekken waar je goed kan werken, soms met of soms zonder computer. Ook hebben wij op school een mediatheek waar je kan werken." Er zijn daar veel boeken en 8 computers en er zijn 3 grote tafels waar je goed in stilte voor een bepaald vak huiswerk kan maken. Wij hebben op school ook een studie-uur. Een studie uur is eigenlijk 50 minuten huiswerk maken. Je zit dan met je hele klas in een gewoon leslokaal waar je in stilte huiswerk maakt. Studie-uur moet je eigenlijk als een normale les zien. Het staat gewoon op je rooster en er zit gewoon een leraar voor de klas, die jou kan helpen met het vak waar je mee bezig bent. Ook ben je verplicht om naar het studie-uur te gaan.

Excursies
Op school hebben we excursies naar heel het land maar ook naar andere landen in de bovenbouw. Excursies zijn eigenlijk een soort klassenuitjes. Wij zijn met onze VWO klas bijvoorbeeld naar Corpus geweest in Leiden en in het Naturalis, in het Naturalis mochten we kijken naar dinosaurussen en daarna gingen we botten bestuderen. In Corpus kregen we een rondleiding door het menselijk lichaam, toen we hier mee klaar waren kregen we een vragenlijst over wat we allemaal hebben kunnen vinden in Corpus zo leren we iets, terwijl we er plezier in hebben. Per jaar krijgt een klas ongeveer 3 / 4 excursies, die heel leuk, gezellig en leerzaam zijn. Ten slotte het doel wat een leerling aan het begin van een schooljaar stelt. Ons doel is dat wij later aan een leuke schoolperiode kunnen terug denken. Ook willen we natuurlijk veel leren en steeds slimmer worden, door steeds een beetje van onszelf en van de anderen te leren.

Dick Tukkers
Foto: Anna Murre, Madelon Zwiers en Roos ter Harmsel uit Atheneum leerjaar 1