Afbeelding
Foto:

Meer ruimte voor de kinderen op 4 mei

RIJSSEN - Er zijn ingrijpende maatregelen genomen rond het oorlogsmonument aan de Lentfersweg om het publiek en vooral de kinderen beter zicht te geven bij de herdenkingsplechtigheden op de avond van 4 mei.

De praktijk wijst uit dat op 4 mei een groot deel van de toeschouwers 's avonds al zeer vroeg een goede plaats zoekt achter de dranghekken.

Kinderen
Als dan de deelnemers aan de Stille Tocht arriveren, loopt de ruimte binnen de dranghekken vol en kunnen de mensen en vooral de kinderen die er vaak al heel lang staan en die niet over de andere mensen heen kunnen kijken nauwelijks meer iets zien.

Beter zicht
Volgens Comitévoorzitter Peter Mensink is niet alleen de complete omgeving van het monument flink onder handen genomen om beter zicht en meer ruimte te maken.

Ordelijk
"Maar als Comité Herdenkingen Rijssen hebben we ook grondig nagedacht over deze problematiek. We hebben afgesproken, als we de tijdsplanning erop afstemmen, dat we kinderen in de gelegenheid zullen stellen een goede plaats met goed zicht te geven. Hoe we dat ordelijk in de plechtigheden kunnen inpassen zijn we nog bezig te doordenken."

Toegenomen
De belangstelling van het publiek is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Het Comité Herdenkingen Rijssen is daar natuurlijk bijzonder blij mee. "Maar tegelijkertijd wordt het probleem steeds groter om de mensen een goede plaats te geven," zegt Mensink.

Zien
"Enerzijds willen wij graag dat de siertuinen van de omwonenden niet vertrapt worden. Anderzijds moet het publiek kunnen zien wat er gebeurt bij het monument." Het Comité Herdenkingen Rijssen stelt vast dat het aantal deelnemers aan de Stille Tocht vanaf de Schildkerk ook nog altijd groeit. "Ook daar zijn we blij mee, maar de grote uitdaging blijft hoe we ons publiek een zo goed mogelijke plek geven zodat ze ook blijven komen."