Afbeelding
Foto:

Muskusrat rukt op naar de Oosterhof

RIJSSEN - Na de natuurzone langs de Akkerdijk aan westkant van Rijssen is nu ook de natuur rond het museum aan de oostkant van Rijssen ontdekt door de muskusrat.

Museumbestuurslid Henk Kastenberg zette een volwassen exemplaar in de kasteelgracht op de foto. Het dier genoot zichtbaar van het mooie gebied. De bestrijding van de muskusrat is toebedeeld aan de provincie.

Waterkonijn
In Belgiƫ staat het dier als waterkonijn op het menu van de betere restaurants. Wellicht iets voor het Parkgebouwrestaurant om met een gerecht uit eigen tuin te komen. In elk geval groeien de muskusratten op in een zeer biologische omgeving waarin al jaren geen kunstmest of andere synthetische meststoffen meer zijn gebruikt.

Burchten
De muskusratten komen via de nieuwe natuurontwikkelingsgebieden steeds verder landinwaarts. Vorig jaar werden in de waterlopen langs de Akkerdijk minstens vijf burchten van muskusratten ontdekt. De burchten zijn gebouwd van riet, gras en takken.

Rattenvangers
Ook langs de Regge zijn langere tijd provinciale rattenvangers actief. Blijkbaar niet afdoende genoeg, want de muskusrat wordt op steeds meer plekken met voldoende begroeiing en schoon water gesignaleerd. De waterdieren lijken zich van de nabijheid van de mens steeds minder aan te trekken, want de burchten langs de Akkerdijk lagen op enkele meters afstand van de woningen die uitkijken op de natuurzone.