Jan Seppenwoolde, begeleid door VVN bestuurslid Anton Kremer
Jan Seppenwoolde, begeleid door VVN bestuurslid Anton Kremer Foto:

Rijvaardigheidstraining voor scootmobielers

RIJSSEN - Ouderen hebben een groter risico op ongelukken in het verkeer. Dankzij de scootmobiel zijn ouderen zijn ouderen weliswaar mobieler geworden dan voorheen, maar de scootmobiel is niet zonder enige gevaren. Daarom kreeg een groep inwoners op woensdag 26 april een heuse rijvaardigheidstraining.

De training werd woensdag gehouden op het Europaplein in Rijssen. Veilig Verkeer Nederland afdeling Rijssen organiseerde hier een rijvaardigheidstraining specifiek voor menmsen met een scootmobiel. Dit stond onder leiding van de ervaren rijinstructeur Jan Harmsen uit Daarle.

Voor deze cursus hadden zich zes personen gemeld. Het theoretische gedeelte van deze cursus vond plaats op 18 april in het Parkgebouw in Rijssen, waar de deelnemers na afloop in het bezit werden gesteld van een boekwerk met de nieuwste verkeersregels. Het praktische gedeelte was vooral gericht op de voertuigbeheersing. Het voor en achteruit rijden tussen rijen pionnen door, het helling rijden, het schuin afrijden van stoepen, het tijdig remmen van en het zich vervolgens weer verplaatsen met het voertuig. De deelnemers kregen van de instructeur en de begeleiders van de VVN afdeling Rijssen, de volledige aandacht om het parcours af te leggen en om te oefenen. .

Scootmobiel
Een van de deelnemers was Jan Seppenwoolde. Hij heeft zijn scootmobiel vijf weken in zijn bezit en aangezien hij nog nooit een auto heeft bestuurd, is het voor deze senior best inspannende om zijn mobiel niet alleen onder controle te houden, maar ook het volgens de huidige verkeersregels gebruik maken van de open bare ruimte. Dit eist nogal wat concentratie, aldus deze deelnemer. Hij is blij met zijn aanwinst en met deze cursus, wat zijn mobiliteit verruimt. Voorheen was hij aangewezen op zijn fiets, maar remmen met een fiets is volgens Jan dan ook totaal anders dan remmen met deze scooter. Hij wil zich terdege inspannen om zo veilig mogelijk aan het verkeer te kunnen deelnemen, vandaar zijn keuze voor deze cursus. Zijn mening is dan ook dat alle beginnende scooterberijders deze cursus voor hun eigen en voor de veiligheid andere weggebruikers zouden moeten volgen.

Dick Tukkers
Foto: Jan Seppenwoolde en VVN bestuurslid Anton Kremer