Afbeelding
Foto:

Portret Grimbergerbank in Schildkerk Rijssen

RIJSSEN - Na de omschrijving en de foto van de in de Schildkerk aanwezige Domestiekenbank in een vorige editie, volgt nu een beschrijving van de ''Grimbergerbank'' in de Schildkerk, voorzien van een foto.

De eikenhouten "Grimbergerbank" is geplaatst in het jaar 1775 en heeft tot het jaar 1924 gestaan op de plaats waar nu het kostersbankje staat, rechts naast de kansel, voor de toegangsdeur tot de doopkamer.

Dubbele bank
Deze bank van 1775 is een vervanging van een reeds eerdere dubbele bank welke na aanpassing dienst heeft gedaan als bank voor predikantsvrouwen (domineesbank) Nu bevind zich de Grimbergerbank in het koor van de middenbeuk. De Grimbergerbank heeft een hoogte van is 2.90 meter en een breedte van 2,90 meter met een diepte van 2,05 meter.

Huif
Het is een overhuifde bank met twee rijen van elk drie plaatsen, de deurtjes bevinden zich aan de rechterzijkant.Het voorste deurtje heeft op de bovenrand een rocaille –voluut, de achterste een golvende leuning. Op de hoeken in totaal vier siervazen met een hoogte van 31 centimeter, in de vorm van een kelk met cilindrische cuppa met nisjes, eronder palmetbladeren op deksel en bladrozet.

Wapen
De overhuiving rust op twee steunen in de vorm van een grote rocaille –voluut en wordt bekroond door een alliantiewapen van twee rocaille –schilden (leeg maar vroeger ongetwijfeld met wapens beschilderd, waarboven een kroon met rozetten en bedekt met een lauwerkrans.

Collatierecht
Als bijzonderheid had de havezathe de Grimberg vanouds mede het collatierecht (het recht om een geestelijke voor te dragen voor benoeming), maar dit recht kwam in 1876 in handen van de kerkenraad. In de ''Opregte Haarlemse Courant van 25 juli 1786 werd de verkoop van de havezathe met haar kerkbank, (''moderne dubbele bank'') aangekondigd.

Schildkerk
De Schildkerk onderging begin dit jaar een grootschalige renovatie, waarbij zowel het interieur als de buitenkant van de kerk onder handen genomen werden. Dit leverde een zeer mooi resultaat op.

Dick Tukkers