Afbeelding
Foto:

Ons Doel: Het Bouwgilde

RIJSSEN - In de rubriek Ons Doel praten we met leerlingen uit het voortgezet onderwijs over hun keuze voor een specifieke school, maar ook hoe ze de overstap van het basisonderwijs ervaren hebben. Deze week: Tessa, Luuk en Justin op de Bouwgilde in Rijssen

Bouwgilde Rijssen is een opleidingscentrum voor jonge mensen die in de bouw willen gaan werken. De toekomstige bouwvakkers combineren bij Bouwgilde theorie en praktijk. Bij diverse bouwbedrijven en timmerbedrijven in de regio doen zij deze praktijkervaring op. Leerlingen die de vmbo opleiding BWI (Bouwen Wonen en Interieur) bij Reggesteyn volgen, krijgen de praktijklessen in de werkplaats van Bouwgilde. In de onderbouw 1e en 2e jaar krijgen leerlingen algemene scholing. Vervolgens kiezen ze het profiel BWI. Tijdens dit profiel 3e en 4e leerjaar krijgen ze voornamelijk praktijklessen in schilderen, metselen en timmeren.

Tessa
Tessa volgt de kaderopleiding BWI en zit in het 4e jaar. Tessa is 16 jaar, woont in Wierden en is momenteel het enige meisje die deze opleiding volgt. Tessa heeft gekozen voor de richting timmeren. De praktijklessen vindt ze met name heel leuk. Haar doel is dan ook om timmervrouw te worden, het liefst bij een timmerfabriek of in de werkplaats van een bouwbedrijf. Dit doel had ze als kind al toen ze met haar vader en broer in de schuur timmerde. Momenteel loopt ze stage bij WK Houtprodukten in Wierden. Bij Bouwgilde wil ze hierna een opleiding volgen om montage medewerkster industrieel produceren met hout te worden.

Luuk
Luuk uit Enter, 16 jaar oud, volgt ook deze kaderopleiding en zit in het 4e jaar. Ook Luuk heeft gekozen voor de richting timmeren. Werken met de handen dat spreekt hem zeer aan. Naast het timmeren en metselen krijgen de leerlingen ook al les in het maken van bouwtekeningen en calculaties. Luuk loopt stage bij bouwbedrijf Braamhaar in Enter waar hij ook in zijn vrije tijd werkt.
Luuk heeft als doel om later uitvoerder te worden op een bouwplaats. Hij wil de opleiding bouwkunde niveau 4 volgen bij ROC van Twente die ook gevestigd is in het pand van Bouwgilde. De bouw heeft hem altijd al getrokken. Het feit dat zijn vader ook in de bouw werkt, heeft wellicht meegespeeld bij deze keuze.

Justin
Justin, 17 jaar, komt uit Wierden en volgt de basisopleiding BWI in het 4e jaar. Hij heeft als doel om timmerman te worden bij een bouwbedrijf of een timmerfabriek. Hij vindt het leuk om machinaal hout te bewerken en loopt momenteel stage bij Nijsink Timmerwerken en Interieurbouw in Wierden. Daarnaast houdt hij ook van het werken in de buitenlucht. Na de zomervakantie wil hij de opleiding timmerman niveau 2 bij Bouwgilde volgen en daarna de opleiding voor allround timmerman niveau 3 en wellicht nog een opleiding voor uitvoerder. Kortom ook zijn toekomst ligt in de bouw.

Vakmensen
Dat bovenstaande leerlingen goed in hun vak zijn, bleek tijdens de Skills Talents vakwedstrijden bij Bouwgilde waar Luuk en Justin met hun team BWI Reggesteyn 1e werden. Zij mochten onze provincie vertegenwoordigen tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Amsterdam waar ze een 9e plek behaalden.

Dick Tukkers
Foto: Tessa, Luuk en Justin