Afbeelding
Foto:

Grimbergerbank in Schildkerk

RIJSSEN – Na een beschrijving van de Grimbergerbank, vervolgen we onze serie met de in de Schildkerk aanwezige Oosterhofbanken. De kerk en het interieur ondergingen begin dit jaar een fikse renovatie.

Deze Oosterhofbanken dateren van het eerste gedeelte van de 17e eeuw en de stijl van de banken is Laat Gotisch. De bank is 4,20 meter breed en een hoogte van 1,06 meter met een briefpaneel van 0,63 meter fries (laat-gothische meubelversiering) van 0,26 x1,06 x 1,06 meter, uitgevoerd in eikenhout. De rug is voorzien van dertien briefpanelen waarboven een geribbeld vlak met fries van voluten (meubelversiering) en twee maal twee wapens in accoladeschild. De genoemde wapens hebben betrekking op de achtereenvolgende geslachten die de havezathe de Oosterhof in eigendom hadden en ook daarbij tevens het collatierecht, (meebeslissing bij benoeming geestelijken) Na 1475 waren de Van Langen's eigenaar, met als wapen: vijf ruiten geplaatst in de richting van de rechter schuine balk.

Van Ittersum
Vanaf 1631 waren de Van Ittersum's eigenaar met als wapen: drie ezelskoppen en vervolgens vanaf 1990 was Jonkheer Frederik Alexander Coenen, die in het jaar 1903 huwde met J. Ph.W.A. Baronesse van der Borch van Vervolde de laatste eigenaar, met als wapen drie vogels(kraaien).

Leeuw
Op de hoeken van de banken zit een beeldje van een zittend leeuwtje met een breedte van ongeveer 8 centimeter, de staart van het leeuwtje loopt onder de achterpoten door tussen de rechter, respectievelijk linkerpoten door over de rug. Het leeuwtje houdt tussen de voorpoten een schildje vast, met vijf ruiten paalsgewijs boven elkaar geplaatst, voorstellende het wapen van Van Langen. De linker en rechterzijde van de Oosterhofbank heeft bovenop telkens twee ruitvormen Het deurtje aan de rechterzijde heeft twee briefpanelen boven elkaar.

Verkoop
Bij de openbare verkoop van de Oosterhof in 1820 werd er een catalogus uitgegeven waarin vermeld stond dat mede te koop waren: '' drie banken of gestoelten in de Gereformeerde Kerk'' De havezathe werd aan de gemeente Rijssen verkocht en de banken in 1976 aan de kerk geschonken.

Dick Tukkers