Afbeelding
Foto:

Bennita en Leroy samen een ijzersterk duo

RIJSSEN - De 53-jarige Bennita Zwoferink en haar blindengeleidehond Leroy zijn een dagelijkse verschijning in Rijssen.

Sinds de tijd dat Bennita slechtziend is (kokervisie), ziet ze maar een klein deel van de omgeving en is afhankelijk van een geleidehond. Haar eerste geleidehond Matzi heeft haar 8 jaar begeleid, totdat hij zijn werk volgens de blindengeleidehondenschool niet meer naar behoren kon uitvoeren. Haar huidige geleidehond Leroy ontving ze zes jaar terug. Wat betekent Leroy voor Bennita? Leroy is speciaal getraind om Bennita veilig te begeleiden. Zo begeleidt haar hond haar door het verkeer en langs obstakels die langs de weg of stoepen staan. Zoals geparkeerde fietsen, containers, laaghangende takken of zonwering. Hij helpt haar bij het oversteken, hij zoekt voor haar de weg op, hij geeft seintjes bij onraad, zoekt voor haar een vrije plaats op in de trein, bus, of op het station.

Intelligent
Een zeer belangrijke taak van haar hond is zijn intelligentie bij het gehoorzamen, als hij een commando van Bennita weigert, betekent dit gevaar voor haar. Leroy is eigendom van de geleidehondenschool en deze zorgt ook voor zijn opleiding. Door de geleidehondenschool worden jonge honden uitgekozen die lief, gezond en niet bang zijn. De puppy's blijven 7 weken bij hun moeder en dan gaan ze naar een pleeggezin. De hondenmoeten daar alles leren zoals gehoorzaamheid en goed gedrag, niet bang zijn voor gillende kinderen, toeterende auto's, bus of trein of onweer. De mensen van het geleidehondenschool komen regelmatig langs bij het pleeggezin voor controle en advies.

Pleeggezin
Het pleeggezin leert de hond hoe hij zich goed moet gedragen in alle situaties. De periode bij het pleeggezin duurt 8 maanden en vervolgens gaat de hond nog 14 maanden voor opleiding naar de blindengeleidehondenschool voor een verdere opleiding en het leren opvolgen van commando's. Daarna volgt er een driewekelijkse training voor de nieuwe eigenaar met de hond en wordt de hond in bruikleen gegeven aan haar nieuwe baas. Bennita moet Leroy meerdere malen per dag uitlaten, waarbij de hond is geleerd dat als hij de beugel aan heeft hij moet werken en als hij de beugel af heeft, hij mag spelen. Heb je nog wel eens problemen met je hond, vroeg ik Bennita? Antwoord: niet met de hond, maar ik krijg wel opmerkingen over waar de hond zijn behoefte doet. Ik zoek meestal een hondentoilet op waar hij zijn behoefte doet, of in de bosjes, maar door mijn handicap kan ik het ook niet altijd zo regelen dat er niemand last van heeft.

Tips
Ook het aaien van de hond door kinderen is niet bevorderlijk voor zijn werk als blindengeleidehond, omdat hij daardoor afgeleid wordt van zijn eigenlijke werk. Als tip geeft Bennita mee, dat als je iemand ziet met een blindenstok (en geleidehond), die wil oversteken en zijn of haar stok vooruit steekt, er vanuit wordt gegaan door de blinde of slechtziende, dat anderen dan stoppen. Gebeurt dit niet, dan verliest de blinde of slechtziende zijn vertrouwen in het verkeer.
Dick Tukkers