Afbeelding
Foto:

Wildbeheerders op zoek naar de patrijs

RIJSSEN – Er zijn bijna geen patrijzen meer in de natuur te zien in onze omgeving. Ze zijn landelijk voor ruim 95% verdwenen.

De oorzaak van de verdwijning van deze in onze omgeving bekende vogel is het niet voorhanden meer hebben van geschikt leefgebied met voldoende voedsel en broedgelegenheid. De wildbeheereenheid West Twente(WBE) met een werkgebied van ongeveer 17500 hectare en begrenst door de plaatsen Rijssen-Holten, Hof van Twente, Delden, Zenderen, Vriezenveen, Ommen en de Lemelerberg, wil aan het uitsterven van deze bekende vogel een einde maken.

10-jarenplan
Zij heeft het plan opgevat, om door middel van een 10-jarenplan en een benodigd budget van 60.000 euro, de patrijs voor uitsterven te behoeden in onze regio. Om dit te realiseren wil de WBE tij keren door bij wegbermen en gronden van particulieren biotoopverbeterende maatregelen te treffen, om uitwisseling van patrijzen onderling eenvoudiger te maken.

Minder kwetsbaar
Hierdoor kan er bloedverversing plaats vinden wat de kwetsbaarheid van de patrijzen verminderden. Voor dat men tot deze maatregelen overgaat, heeft men een gerichte inventarisatie gehouden waarbij er zo veel mogelijk gegevens verzameld zijn om het aantal nog aanwezige patrijzen te tellen. Uit deze telling zal blijken in welke leefgebieden de patrijzen zich ophouden. Na deze inventarisatie van het aantal patrijzen en het bepalen van hun huidige verblijfsgebied, worden er plannen ontwikkeld die het meest kansrijk zijn om de achteruitgang van het aantal patrijzen een halt toe te roepen.

Succes
Dit succes is, naast de medewerking van overheid en particulieren, mede afhankelijk van de in het leven geroepen fondswerving. Er zijn nogal wat financiën zijn nodig als vergoeding aan particulieren, voor alternatief grondgebruik (Ruige grasstroken, natuurlijke bloemrijke akkerranden, stroken met gewassen die niet geoogst worden). Ook de aanschaf en de verwerking van zaaigoed voor de biotoopverbeterende maatregelen zoals onkruiden, grassen ( Kamille, melganzevoet, varkensgras, hennepnetel, en straatgras en plukken rabarber ) die dan als voer voor het partijs fungeren, zal moeten worden betaald. Opgemerkt zij, dat projecten die op deze wijze elders in het land zijn uitgevoerd een groot succes zijn gebleken.
Dick Tukkers