Afbeelding
Foto:

Oudere moet weer naar cultuur kunnen

RIJSSEN - De Overijsselse stichting Vier het Leven wil haar activiteiten ook in Rijssen gaan ontplooien. De stichting is er op gericht om ook ouderen actief deel te laten nemen aan cultuur. Het motto is: 'samen uit, samen genieten'.

Er zijn voldoende mensen die het leuk vinden om een theatervoorstelling, concert, film, galerie-opening of museum te bezoeken. Maar helaas staat ook de tijd niet stil. En dan wordt het voor ouderen vaak lastiger om toch deel te nemen aan de vele culturele activiteiten die er zijn. Stichting Vier het Leven springt hier op in. Vrijwilligers gaan dan met de oudere

Vier het Leven
Vier het Leven is nu al actief in Almelo, Dedemsvaart, Enschede, Hardenberg, Hengelo, Ommen en Zwolle. Coördinator Margot Dopheide heeft als ambitie om dit jaar ook Rijssen en Deventer toe te voegen. Dopheide is pas sinds kort betrokken bij Vier het Leven, als opvolger van Anita Stroot.

Belevenis
De kracht van Vier het Leven zit in de menselijke aanpak, de persoonlijke aandacht en het wegnemen van drempels. De begeleiding, vervoer, entree en consumpties zijn allemaal inbegrepen. De vrijwilligers zijn zelf cultuurliefhebbers. Zij bieden deze ondersteunende arm en individuele aandacht die nodig is om samen te kunnen genieten.

Voorstellingen
De komende maanden zijn er voor ouderen onder andere de volgende voorstellingen te bezoeken: Nationaal ballet (18 mei in Zwolle), Karin Bloemen (3 juni in Enschede), Rondleiding landgoed Twickel (28 juni) en live cinema: The Royal Opera House (28 juni in Hardenberg). Om op de hoogte te blijven kunnen programmaboekjes worden aangevraagd via www.4hetleven.nl.

Eenzaamheid
Dit soort initiatieven zijn steeds belangrijker. Als gevolg van vergrijzing zal ook het cultureel publiek steeds ouder worden. Het bieden van wat passende hulp en ondersteuning moet voorkomen dat ouderen zich achter de geraniums zitten te vervelen. Culturele deelname op hogere leeftijd is ook een goede manier om mentaal fit en energiek te blijven en je betrokken te voelen bij de samenleving. In Twente proberen ook aanbieders van culturele activiteiten in te springen op de verschuivende bezoekersstroom. Zo is onder meer museum Natura Docet in Denekamp al enige tijd dementievriendelijk.