Afbeelding
Foto:

Ons Doel: Femke, Tessa,
Sabrita en Hanna

RIJSSEN - In de doorlopende serie Ons Doel gaan we in gesprek met leerlingen van het voortgezet onderwijs. ZIj hebben al een moeilijke keuze achter de rug: de overstap van de basisschool naar een nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Hoe maakten zij hun keuze en hoe bevalt de nieuwe school? Deze week vertellen Femke, Tessa, Sabrita en Hanna hun verhaal. De vier meiden zijn leerlingen van het Christelijke Scholen Gemeenschap Reggesteyn in Rijssen, en zitten in de klas RB2A.

Er zitten 9 jongens bij ons in de klas. We doen het niveau Basis-Kader LWOO. Dat is een speciaal niveau. We hebben extra kleine klassen waardoor we beter kunnen werken. We krijgen veel les in het zelfde lokaal. En onze mentor gaat heel vaak als begeleider mee naar de praktijkvakken zoals: Zorg&Welzijn, Techniek, Economie, Handvaardigheid en Gymnastiek.

Pauzes
De pauzes duren vaak veel te lang want je hebt veel tijd over na het eten. In het 1ste leerjaar werkten we met een weektaak. Daar stond ons werk op voor de hele week. Aan het eind van de week werd gecontroleerd of je het af had. Zo niet, dan moest je in de studie-uren blijven om het af te maken. We kregen veel vakken van de zelfde docenten.

Onze doelen
We hebben een gezellige klas met leuke docenten en leerlingen. Nu nog steeds. Nu zitten we in klas 2. Er is niet veel veranderd, alleen werken we nu niet meer met een weektaak. Voor bepaalde vakken hebben we andere docenten gekregen.

Beroepskeuze
Dit leerjaar is meer gericht op je beroepskeuze en hebben daarbij meer ondersteuning gekregen, ook van de decanen. Er zijn veel richtingen waar je uit kunt kiezen. Hanna, Sabrita en Femke hebben HBR gekozen dat betekent Horeca, Bakkerij en Recreatie. Tessa koos voor Zorg &Welzijn. Er wordt door scholen steeds meer gedaan om leerlingen al vroeg te helpen met een passende beroepskeuze. Zo zijn er diverse kennismakingen met bedrijven op de basisschool, met als doel om leerlingen zich al vroeg te laten oriƫnteren.

Dick Tukkers

Op de foto (van links naar rechts) Femke van der Wal, Tessa Rutenfrans, Sabrita van Maasbommel en Hanna van Eijk