Afbeelding
Foto:

Grote tegenstellingen bij Tolg'Art in Wierden

WIERDEN – Grotere tegenstellingen in de expositie van beeldende kunstwerken dan in Wierden is nauwelijks denkbaar. Dat bleek zaterdagmiddag bij de opening van de zomerexpositie bij galerie Tolg'Art. De zomerexpositie is te zien tot en met 17 juni.

Het is natuurlijk een samenloop van omstandigheden, maar Martin Sijbesma is een keurig heerschap in colbert en stropdas waarbij het niet verwondert dat fotografische precieze schilderijen maakt. Wie overigens denkt dat de precieze weergave van de werkelijkheid saaie schilderstukken oplevert, zit er compleet naast. De werken roepen een opmerkelijk rustgevende sfeer op en in de harmonieuze landschappen is steeds iets nieuws te ontdekken.

Abstract
Daarnaast zijn er de wilde abstracte schilderstukken van Jan van der Meulen. Er spreekt woede en geweld uit de werken. Dat een heer op leeftijd zich zo op kan winden over de misstanden in de wereld en het misbruik van het milieu. Zijn schilderijen grijpen je bij de strot en dwingen je tot nadenken over het leven. De surrealistische beelden zijn van Gerrit van Lieshout. Mensfiguren van klei spreken van humor, erotiek en ongerijmdheid die hij haalt uit de literatuur.

Expositie
Volgens galeriehouder Johannes Dollen streeft hij bij het samenstellen van de exposities altijd naar graag naar tegenstellingen, "maar deze keer is het wel een heel bijzondere combinatie van kunstenaars en kunstwerken geworden. Ik ben een kunstliefhebber, maar de spanning die dit drietal in deze expositie op alle fronten oproept is deze keer wel bijzonder heftig. En dat is ook de bedoeling: dit zijn kunstwerken die je ondergaat.