Afbeelding
Foto:

Ongehoord mooie Engelse koormuziek

RIJSSEN - Het Vocaal Ensemble Rijssen en het Vocaal Ensemble Magnificat zorgden zaterdagavond voor ongehoord mooie Engelse koormuziek in de Dionysiuskerk.

De meesterlijke begeleiding van stadsorganist Dick Sanderman maakte het concert helemaal tot een groot feest voor het oor. Beide koren bewandelden met dit concert geen platgetreden paden, maar lieten het talrijke publiek op een aangename wijze kennismaken met muziek die in Rijssen niet wekelijks wordt uitgevoerd. De koren traden na elkaar op en zongen vanuit het liturgisch centrum voorin de kerk en vanaf het koorbalkon achterin de kerk bij het orgel. Het Vocaal Ensemble Rijssen beet het spits af met I will arise van C. Wood.

Bazuin
If ye then be risen, een muzikale vertolking van de brief van Paulus aan de Kolossenzen, werd krachtig neergezet waarbij het orgel als het ware de vreugde rondbazuint. Op verschillende momenten waren samenzangonderdelen ingebouwd. Psalm 90, O God our Help in ages past, werd door het publiek enthousiast meegezongen.

Aanstekelijk
Magnificat uit Kampen onder leiding van Margreet Verboom zette een mooie prestatie neer, hoewel het altijd weer even wennen is aan minder volume na de energieke zang van de zangers en zangeressen van Jan-Geert Heuvelman, Magnificat opende overigens zeer verrassend met de Nederlandstalige Psalm 124 van G. Holst die een bijna dansante begeleiding kreeg. Dit werkte aanstekelijk en maakte het publiek nieuwsgierig naar wat er nog meer zou komen.

Majestueus
God omnipotent reigneth van C. Wood werd door het Vocaal Ensemble Rijssen majestueus vertolkt. Ook O Thou seetest Source (Psalm 42) en Blessed be the God and Father van S. S. Wesley vormden een geweldig slot van de kooroptredens. Het concert werd afgesloten met samenzang door de beide ensembles en het publiek. All people that on earth do dwell, Psalm 100.

Geraffineerd
Het programma was geraffineerd opgezet. De wat minder bekende stukken zaten voorin; een goede zet omdat het publiek dan nog fris zit te luisteren. De wat gemakkelijker in het gehoor liggende stukken zaten verderop in het programma en nodigden uit tot meezingen, waar ook volop de gelegenheid voor werd gegeven. Een waardevol concert dat naar meer doet verlangen. Het Vocaal Ensemble Rijssen heeft momenteel vacatures bij de bassen en bij de sopranen. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Alie Sanderman.