Afbeelding
Foto:

Raad hijst de stormbal over politiezorg

RIJSSEN – De gemeenteraad van Rijssen-Holten geeft de strijd om de politie nog niet op.

Dat bleek tijdens de laatste vergadering waarin CDA-fractievoorzitter Isa Kahraman een motie indiende om politiebureaus in de woonwijken te behouden.

Zorgen
Nu het nieuwe politiekantoor definitief niet in Rijssen komt maar in Nijverdal, maken CDA, CU, SGP, Gemeentebelang en VVD Lokaal zich ernstig zorgen dat de politiezorg voor de burger zal afnemen. De partijen voelen zich gesterkt in hun opvatting door de uitlatingen van landelijk korpschef Erik Akerboom die vindt dat de politie te ver doorgeschoten met het nemen van efficiencymaatregelen.

Akerboom
Volgens Kahraman zijn kleine wijkbureaus belangrijk voor de kernen. "Niet alleen voor het veiligheidsgevoel van de burgers, maar ook voor de politie die in de kernen cruciale informatie kan verzamelen als ze daar aanwezig zijn.
Bovendien moet de burger de politie snel en laagdrempelig kunnen bereiken." De CDA-fractievoorzitter vond dat B en W een brief moesten schrijven naar korpschef Akerboom en naar de vaste Tweede Kamercommissie voor veiligheid en justitie om de problemen kenbaar te maken.
Basistaken
VVD-voorman Frans Noordam zei dat de politie terug moet naar de basistaken. "De burger moet zich veilig voelen. Bureaus zijn vaker dicht dan open en dat vinden wij niet goed." Ook SGP-fractievoorzitter André Scheppink liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hij vond overigens dat het politiebureau in Rijssen geopend moest blijven. CU-fractieleider Jan Berkhoff zei dat de gemeente breed moet kijken en juist nu aan de bel moet trekken.

Den Haag
D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman vond dat de gemeenteraad de zaken door elkaar haalde. "Het politiekantoor gaat niet door, maar we hebben het niet over het afblazen van wijkbureaus."
PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink wilde zich loyaal opstellen en ondertekende de motie ook. Intussen hebben verschillende partijen de problematiek al in Den Haag aanhangig gemaakt en is de kwestie onder de aandacht van de minister gebracht.